Fostul prefect de Cluj, Calin Platon: Nu imi amintesc daca am circulat cu viteza legala


Calin Platon a declarat in fata instantei de judecata ca nu isi aminteste daca a circulat cu viteza legala. Fostul prefect a fost retinut luni pentru 29 de zile, in urma accidentului soldat cu decesul unui bebelus de 3 luni, pentru ca reprezinta un pericol public.

"Este posibil ca tocmai depasirea limitelor legale a vitezei sa stea la baza producerii accidentului rutier (...) avand in vedere si reactia tarzie a inculpatului in ceea ce priveste actionarea pedalei de frana sau efectuarea unor manevre de evitare in conditiile in care pe sosea nu era niciun alt autovehicul in miscare sau alti pietoni angajati in traversarea strazii pe trecerea de pietoni marcata si presemnalizata. Pericolul social pe care il reprezinta inculpatul la volan consta in faptul ca, desi a fost orbit de lumina soarelui, conform apararii sale, fapt care poate face obiectul unei analize viitoare in solutionarea pe fond a dosarului, nu a redus viteza pana la limita deplasarii in siguranta", se arata in incheierea instantei de judecata, intocmita in urma sedintei in care Calin Platon a fost arestat pentru 29 de zile.

Instanta a luat in calcul si faptul ca Platon a ramas fara permis dupa ce a condus 122 de km/h pe un drum public din Sibiu.

"Sanctionarea anterioara contraventionala cu consecinta suspendarii dreptului de a conduce autovehicule nu a fost suficienta pentru a-l determina pe inculpat sa aiba o conduita in trafic in conditii de legalitate", se arata in acelasi document.

Pentru toate aceste motive, instanta de la Judecatoria Cluj-Napoca a dispus arestare lui Calin Platon pentru 29 de zile, deoarece reprezinta un pericol public si nu exista "garantia ca lasat in libertate inculpatul nu ar comite astfel de gesturi din nou".

Avocatul fostului prefect a motivat ca "desi pericolul social al faptelor retinute in sarcina inculpatului este mare, acesta in stare de libertate nu prezinta pericol concret pentru ordinea publica avand in vedere atitudinea sincera a acestuia care a cooperat cu organele de ancheta, recunoaste si regreta faptele comise, a fost preocupat si a sprijinit familia victimelor atat material, cat si moral stand si veghind impreuna evolutia acestora la spital, exprimandu-si disponibilitatea fata de acestia pentru incheierea unei tranzactii privind plata unor despagubiri".

Avocatul lui Calin Platon a cerut ca masura arestarii preventive sa fie inlocuita cu cea de cercetare in stare de libertate cu interdictia de a parasi localitatea.

Judecatorul a respins cererea si a aprobat solicitatea procurorului de a-l retine pe Platon pentru 29 de zile. Instanta a mai precizat ca cercetarea in stare de liberate ar trada slabiciunea sistemului de justitie si i-ar putea avea "o rezonanta negativa in comunitate, avand in vedere ca in ultima perioada a crescut alarmant numarul accidentelor de circulatie soldate cu victime sau pagube materiale, datorita nerespectarii regulilor de circulatie de catre unii participanti la trafic". 

Comentarii Facebook