Fost colaborator al Securitatii, premiat la Balul Operei Cluj! Xantus Gabor lucreaza la TVR si este acuzat ca si-a turnat un coleg de presa

Xantus Gabor a primit distinctia "Senior al Cetatii" in cadrul Balului Operei din 19 februarie. Acest lucru a starnit nemultumirea intelectualilor maghiari, care sustin ca un colaborator al Securitatii nu merita o astfel de distinctie.

"Cerem pe aceasta cale sa ii fie retrasa aceasta distinctie pentru ca in randul comunitatii maghiare sunt alti intelectuali care merita sa primeasca acest titlul de Senior al Cetatii", precizeaza intelectualii in scrisoarea de protest.

Xantus Gabor lucreaza de 35 de ani la TVR si a fost folosit de Securitate pentru a lua contact cu reprezentantii comunitatii maghiare din Cluj.

Regizorul clujean a primit directiva de a-l supraveghea pe jurnalistul Konczei Adam, redactor la revista "Korunk", care avea in administrare si o sala de dans impreuna cu fiul lui Adam, elev la Liceul de Muzica.

Xantus Gabor a strans numeroase note informative in care descria cum redactorul Konczei Adam critica faptul ca "regimul" nu permite reflectarea traditiilor maghiare in programele Televiziunii Romane.

"Este o rusine calitatea din emisiunea in limba maghiara a Televiziunii Romane. Oamenii de acolo sunt lipsiti de simtul raspunderii fata de locuitorii maghiari, de care isi bat joc, difuzand asemenea program. De altfel, consider o porcarie ordinara faptul, ca nu exista un program saptamanal mai lung, fiindca exista milioane de abonati maghiari, care platesc o taxa considerabila de TV", se arata in nota scrisa de Xantus in 17 iunie 1977, in care relata declaratiile lui Konczei Adam .

Cateva luni mai tarziu, intr-o discutie avuta la redactia revistei "Korunk", Gabor Xantus a scris citadu-l pe Konczei Adam ca "ar merita mai mult de 3 ore emisiuni T.V., mai mult decat orele actuale de transmisie radio si nu doar cateva organe de presa. In raport cu numarul lor ar trebui sa aiba de 5 ori mai multe drepturi. [...] Tot ceea ce se da in prezent nationalitatii maghiare este o vitrina si nu satisface adevaratele necesitati spirituale ale populatiei maghiare".

Intr-o alta nota, Xantus Gabor a prezentat ce a declarat jurnalistul maghiar despre congresul PCR.

"Sursa va informeaza ca recent a intalnit pe numitul Konczei Adam, redactor la revista 'Korunk', cu care a purtat o discutie referitoare la emisiunile pe care sursa le face pentru Congresul al III-lea, fata de aceste emisiuni si fata de subiectii lor, Konczei a afirmat 'Sunt niste renegati maghiarii care in fata microfonului si a aparatului de filmat spun lucruri pozitive in legatura cu Congresul PCR si in legatura cu modul in care este rezolvata problema nationalitatii maghiare. Tot ceea ce se da in prezent nationalitatii maghiare este o vitrina si nu satisface adevaratele necesitati sprituale ale populatiei maghiare", scria sursa Biro Ferenc (n.red. potrivit CNSAS aceasta sursa este Xantus Gabor), in 8 noiembrie 1979.

 

 

Xantus a vorbit in notele sale si despre nemultumirile pe care le are redactorul Konczei Adam in legatura cu numarul de locuri de la Liceul de Muzica.

"Pe un ton foarte revoltator a spus ca recent a intocmit un memoriu in legatura cu restrangerea numarului de locuri la Liceul de Muzica in treapta a doua, unde se afla fiica lui Konczei Csilla. A afirmat ca reducerea numarului de locuri constituie un mijloc eficace de lovire in interesele comunitatii maghiare, stiut fiind faptul ca scoala este considerata un loc de refugiu pentru o nationalitate. In acest sens a aratat ca nu a mai putut rabda aceasta stare de fapt si impreuna cu toti parintii din clasa a X-a de la sectia maghiara au intocmit si semnat un memoriu cu care, impreuna cu un alt parinte s-a deplasat la MEI unde au fost primiti de ministrul secretar de stat Furo Iuliu in audienta. Aici au purtat o discutie de patru ore si jumatate, in cadrul careia, Konczei, profitand de aceasta ocazie si-a spus toate pasurile", a scris Xantus in nota din 4 iulie 1980.

 

   

Fiica redactorului Konczei Adam a fost cea care a "sapat" pentru a afla adevarul despre turnatorul tatalui ei. Csilla Konczei a cerut Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) sa ii comunice cine este sursa "Biro Ferenc". "Pe baza documentelor din arhiva proprie a stabilit ca identitatea informatorului cu nume conspirativ "Biro Ferenc" in persoana numitului Xantus Gabor, nascut in 5.04.1954, in Cluj, fiul lui Ioan si Paraschiva", arata reprezentantii CNSAS.

 

 

Xantus Gabor lucreaza in continuare la TVR Cluj, desi regulamentul Televiziunii Publice interzice angajarea fostilor informatori ai Securitatii.

Xantus a declarat ca a acceptat distinctia de "Senior al Cetatii" pentru ca a fost nominalizat, dar ca nu a fost informator al Securitatii.

"Eu lucrez la Televiziunea Romana de 35 de ani. In acele vremuri institutia era subordonata politic si aveam obligatia sa cer aprobare pentru filmari si sa ma prezint la organele PCR, ca toti jurnalistii de atunci, ceea ce nu se confunda cu munca de Securitate. Rapoartele pe care le faceam se refereau la filmari. Atunci si o simpla masina de scris era verificata de doua ori pe an, iar un aparat de filmat era considerat un obiectiv strategic. Oricine se plimba prin societate cu o camera de luat vederi era obligat sa dea rapoarte la PCR si la Securitate", a declarat Xantus Gabor.

Comentarii Facebook