Feministele protestează CONTRA recordului de rujare de la Iulius Mall Cluj

 

O organizație feministă din Cluj protestează față de tentativa Iulius Mall de a stabili un record mondial de femei care se rujează simultan.

 

A trecut aproape un sfert de secol de democratizare promisă după o perioadă în care ”emanciparea femeii” fusese instrumentalizată în România prin ”planul de dezvoltare a societății socialiste multilateral dezvoltate” și printr-o politică demografică naționalistă. Atunci, acestea împreună au transformat femeia într-un obiect al patriarhatului public cu rolul de a reproduce națiunea (română) ca forță de muncă. Este revoltător cum după toate astea, în 2014, vedem inițiative care re-supun femeia patriarhatului privat și consumerismului capitalist. La începutul anilor 2000, ani la rândul am organizat evenimente prin Fundația Desire din Cluj care aminteau publicului de semnificațiile politice și activiste ale Zilei Internaționale a Femeilor. Azi mă văd față-n față cu dezgustătoarea și umilitoarea chemare a firmei Avon lansată către femei cu ocazia zilei de 8 martie prin care le cheamă la Iulius Mall/Cluj pentru a bate ”Recordul celor mai multe femei care se rujează simultan”. Feminismul meu politic protestează față de astfel de manifestații nu doar pentru că ele transformă femeia într-un obiect bun de rujat la plural, ci și reduce ”feminitatea” la o competiție între consumatoare incapabile să protesteze față de subjugarea și exploatarea lor. Ca alternativă – participați la Gala Femeilor Rome.

 

Gala transmite un ”mesaj de încurajare, de vizibilitate și de implicare constantă a femeilor rome în viaţa publică”, oferind recunoaștere publică femeilor dedicate soluționării problemelor cu care se confruntă comunități și persoane marginalizate de sistemul actual capitalist și patriarhal. Anul acesta Gala este dedicată temei evacuărilor forțate. Una dintre persoanele nominalizate pentru premiu este Claudia Greta din Cluj, activistă prin Asociația Comunitară a Romilor din Coastei”, a afirmat prof. univ. dr. Enikő Vincze, președinta Fundației Desire.

 

Detalii despre evenimentul femeilor rome găsiți AICI.

 

Sâmbătă, 8 martie 2014, Iulius Mall şi clujenii vor încerca să aducă notorietate mondială oraşului. De ziua lor, doamnele şi domnişoarele vor avea o ocazie unică în viaţă: participarea la încercarea oficială GUINNESS WORLD RECORDS® pentru cele mai multe femei care se rujează simultan. De Ziua Femeii, de la ora 18.00, parterul Iulius Mall Cluj va fi locul de întâlnire pentru cele care vor să îşi transforme frumuseţea într-un record. Spectacolul feminităţii va fi prezentat de Cătălin Măruţă, iar surpriza muzicală va fi oferită de trupa Vama. Iulius Mall Cluj concurează la categoria „Cele mai multe femei care se rujează simultan". Recordul actual este deţinut de Ésika, un brand sud-american de cosmetice, care a reunit 1.002 consultanţi în centrul comercial Tamanaco din Caracas, Venezuela, pe 19 august 2012. Fiind prima încercare oficială GUINNESS WORLD RECORDS® organizată în oraş, evenimentul este unic pentru Cluj-Napoca. Partener în spectacolul frumuseţii este AVON, brandul internaţional de cosmetice”, anunță un comunicat Iulius Mall.

Comentarii Facebook