Farmaciştii clujeni avertizează: Firmele importă medicamente ieftine și le exportă la preţuri mari

 

Farmaciştii clujeni susțin că importatorii de medicamente fac adevărate afaceri din exportul de medicamente la prețuri umflate.

 

Reexportul paralel de medicamente este un fenomen întâlnit în România în ultima perioadă şi are ca efect lipsa unor medicamente pe piaţă, pentru pacienţi. S-a ajuns la aproape 1.000 de medicamente în cazul cărora se înregistrează dificultăţi în aprovizionare sau chiar o lipsă. Fenomenul se manifestă astfel: o firmă importă în România medicamente de la un producător din străinătate la un preţ mic, ştiut fiind că în ţara noastră sunt cele mai mici preţuri din UE, după care reexportă aceste medicamente în Vestul Europei la un preţ mai mare. Majoritatea medicamentelor respective nici nu mai ajung, uneori, în depozitele sau farmaciile din România sau, în alte cazuri, ajung doar în cantităţi reduse. Din cauza acestui fenomen suferă pacienţii care nu găsesc medicamente de care depinde, uneori, chiar viaţa lor”, a spus preşedintele Colegiului Farmaciştilor Cluj, Speranţa Iacob, conform Mediafax.

 

Ea a dat ca exemplu un producător internaţional produce un medicament cu 10 euro, îl vinde în România cu 8 euro și în revinde în Vestul Europei cu 25 de euro.

 

Este un populism ieftin să spunem că în România avem cele mai mici preţuri la medicamente, fără să ne gândim dacă aceste medicamente vor şi exista, faptic, în farmacii şi vor putea fi vândute pacienţilor sau există numai pe hârtie. În momentul în care oferta este mai mică decât cererea apar anomalii şi dezechilibre, apar abuzuri ale producătorilor, care oferă medicamentele condiţionat de cumpărarea altora, greu vandabile. Sau apar pe piaţă medicamente contrafăcute, pentru că bolnavii sunt disperaţi să le cumpere de oriunde, de pe Internet. Sau sunt medicamente produse în alte ţări, cu prospecte în alte limbi şi nu se ştie cum au fost produse, unde au fost ţinute, în ce condiţii au fost transportate”, a explicat Speranţa Iacob.

Comentarii Facebook