Farmaciile din Cluj, pline de datorii si la mila creditorilor

Farmacistii din Cluj se tem de faliment si asteapta sa incaseze banii pe retetele compensate si gratuite eliberate in luna iulie 2009. In contul acestora trebuie sa intre suma de 11,6 milioane de lei, fara de care multe unitati sunt pe cale sa isi inchida portile, fiind vanate de furnizorii de medicamente si materiale sanitare.

Presedintele Colegiului Farmacistilor Cluj, Speranta Iacob, a declarat ca multe farmacii au ajuns la fundul sacului. "Nu mai avem bani sa platim medicamentele pe care le cumparam pentru ca nu incasam mai nimic. Casa de Asigurari de Sanatate a dispus anul trecut in iulie ca decontarea medicamentelor compensate si gratuite se va face la 7 luni si nu la 3 luni, cum era pana atunci. In aceste condtii, noi asteptam acum sa ne intre banii din luna iulie 2009".

Speranta Iacob a mai spus ca din discutiile avute cu ceilalti farmacisti rezulta ca toti au datorii catre firmele care furnizeaza medicamente si materiale sanitare. "Cei care au datorii la un furnizor sunt foarte multi. Am ajuns sa fugim de la o firma la alta in cautare de medicamente, dar in tot acest timp sumele datorate cresc si nu este exclus ca unele farmacii sa fie preluate fortat, falimentate si cumparate. Anul trecut au fost preluate astfel trei farmacii aici in Cluj-Napoca de catre furnizori, tocmai din cauza datoriilor", a mai afirmat presedintele Colegiului Farmacistilor Cluj.

In judetul Cluj, farmaciile trebuie sa incaseze in total 55,2 milioane de lei, reprezentand retetele compensate si gratuite eliberate pe tot parcursul anului trecut, din iulie pana in decembrie. "Noi practic am creditat statul. Am eliberat medicamente compensate si gratuite, iar banii ii luam numai peste 7 luni. Ei bine acum perioada a expirat si trebuie sa ne luam banii. Am discutat cu cei de la Casa de Asigurari si avem promisiuni ca vom primi banii. Sunt farmacii, in special la periferie, care traiesc de pe urma banilor incasati din aceste retete, pentru ca altfel vand medicamente de cateva sute de lei pe saptamana", a explicat Speranta Iacob.

Purtatorul de cuvant al Casei de Asigurari de Sanatate Cluj, Crina Grozav, a declarat ca au fost facute demersuri la Bucuresti pentru ca banii sa fie platiti in aceasta luna. "Vom achita cei 11,6 milioane de lei, pe care ii datoram farmaciilor, iar restul banilor, adica 55,2 milioane, ii vom plati in functie de perioada in care facturile aduse de farmacisti vor expira", a mai spus Crina Grozav.

Comentarii Facebook