Expoziție dedicată lui Napoleon Bonaparte, la Muzeul de Istorie a Transilvaniei Cluj

 

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei vernisează, joi, 18 iunie 2015, de la ora 13.00, expoziţia ”Napoleon Bonaparte. O viaţă ilustrată în medalii”, la sediul muzeului din str. C. Daicoviciu, nr. 2. 

 

Organizată la împlinirea a două sute de ani de la celebra bătălie de la Waterloo (18 iunie 1815), încheiată cu înfrângerea dezastruoasă a armatelor franceze şi abdicarea  lui Napoleon (pentru a doua oară), expoziţia aduce în atenţia publicului colecţia MNIT de medalii napoleoniene. Colecţia, a cărei baze au fost puse în anul 1842 (donaţia Esterhazy Laszlo), a fost îmbogăţită ulterior prin strădaniile mai multor generaţii de colecţionari, iar acum va putea fi admirată în premieră, în integralitatea sa.

 

Cele peste 270 de medalii, jetoane şi copii napoleoniene din colecţie sunt realizate din metal preţios şi comun fiind emise timp de patru decenii, între anii 1792-1832. Medaliile fac referire atât la evenimente militare cât şi la cele politice, culturale sau sociale şi reprezintă în ansamblu o incursiune captivantă într-o perioadă zbuciumată din istoria Europei, marcată decisiv de Napoleon, personalitate care a fascinat şi continuă să fascineaze generaţie după generaţie.

 Un exemplu ilustrativ în acest sens îl reprezintă două dintre aceste medalii şi anume Medalia pentru gloria Armatei franceze şi Medalia pentru victoriile antinapoleoniene şi Congresul de la Viena. Luate împreună, datele conţinute pe aceste piese condensează întreaga istorie militară a continentului nostru în anii Revoluţiei şi Imperiului (1792-1814), victoriile unei părţi fiind în acelaşi timp înfrângerile celeilalte. 

 

Cele mai multe dintre medalii au fost emise în Franţa, dar există şi piese care provin din Prusia, Austria ori Anglia. Pentru Napoleon, medaliile au constituit un excelent mijloc de propagandă şi de aceea, împăratul a sprijinit constant fondarea instituţiilor însărcinate cu emiterea lor precum şi premierea gravorilor care au realizat astfel adevărate capodopere artistice. 

 

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 18 iunie - 4 octombrie 2015.

Comentarii Facebook