Episcopul Florentin Crihălmeanu a spălat picioarele a 12 preoți și seminariști

 

Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, a continuat tradiția spălării picioarelor în joia mare.

 

După slujba de joi dimineața, episcopul Crihălmeanu a primit în fața altarului din Biserica Schimbarea la Față un grup de 12 preoți și seminariști, cărora le-a spălat picioarele în semn de smerenie. 

 

Cei 12 preoți și seminariști au în rolul ucenicilor lui Iisus, cărora Mântuitorul le-a spălat picioarele

 

Cea dintâi este momentul Cinei de Taină, ne amintim cum Isus, împreună cu apostolii, în încăperea cea de sus, au petrecut un moment de frângere a pâinii şi împărtăşire a potirului. În mod simbolic, Cina de Taină, pentru noi este şi momentul în care sunt întemeiate două sfinte taine, taina preoţiei şi taina Euharistiei. Sunt tainele care susţin în viaţă Biserica. Fără preoţie nu se poate celebra Sfânta Liturghie, fără Euharistie nu există preoţie pentru că preoţia se acordă în cadrul Sfintei Liturghii", a explicat episcopul.

 

A doua taină este cea a spălării picioarelor de către Isus. ”Pentru a spune că misiunea apostolilor trebuie să fie în continuare o misiune de slujire, nu de stăpânire, aşa cum fac dominatorii, stăpânitorii lumii acesteia, ci prin excelenţă o misiune de slujire. Este ceea ce Mântuitorul însuşi ne spune, căci Fiul Omului nu a venit ca să fie slujit, ci ca să slujească şi să îşi dea viaţa în răscumpărare pentru cei mulţi", a precizat Florentin Crihălmeanu.

Comentarii Facebook