Elevii "batrani" de la Cuzdrioara nu au mai putut pacali sistemul in 2011. Promovabilitate zero la Bac


Liceul din Cuzdrioara nu a reusit nici dupa recorectarea lucrarilor de la bacalaureat sa numere vreun elev promovat. Dezastrul este unul de proportii, daca stam sa ne gandim ca in urma cu 2 ani promovabilitatea a fost de 96%.

La liceul din Cuzdrioara elevii invata la frecventa redusa si foarte multi sunt trecuti de prima tinerete. Pe semestru ei vin la scoala numai 3 saptamani, iar in rest isi vad de activitatile zilnice, majoritatea fiind angajati.

In sesiunea din vara, la liceul din Cuzdrioara au sustinut examenul 30 de elevi, dar niciunul nu a reusit sa il promoveze.

Liceul Agricol din Cuzdrioara este situat la cativa kilometri de Dej si a scapat de reforma invatamantului public. Fostul director al Grupului Scolar Agricol, Vasile Todorut, spune ca in trecut in liceu functiona si o scoala profesionala cu profil zootehnie.

"Era un profil foarte bun, dar in ziua de azi nu mai cauta nimeni zootehnisti cu diploma. La vaci poti fi bun si fara diploma. Dupa aceasta prima reforma, profilul agricol a disparut si atunci am infiintat clase cu profil de protectia mediului. Nu mai dadea bine sa ai in titulatura denumirea agricol. Apoi s-au desfiintat si clasele de profesionala si toti elevii au ajuns la liceu, ba pe la noi, ba pe la Beclean sau la Dej", a spus profesorul Vasile Todorut, care intre timp s-a pensionat.

Clasa de liceu cu profil a fost infiintata in urma cu trei ani si a reprezentat o oportunitate pentru cei pe langa care scoala nu a reprezentat o necesitate la vremea potrivita.

Cursurile dureaza trei saptamani pe semestru, timp in care elevii merg la scoala intre orele 15.00 si 20.00.

Directorul Grupului Scolar Agricol, Monica Pintea, a declarat ca elevii merita o noua sansa, chiar daca acum au picat pe capete. "In general, sunt oameni care au absolvit cursurile unei scoli profesionale si au venit la noi pentru a-si completa studiile. Sunt persoane mai in varsta care nu si-au terminat liceul la timp. Am vrut sa le dam o sansa", a mai spus directoarea Pintea.

Directoarea liceului "elevilor batrani" sustine ca forma de invatamant cu frecventa redusa merita sa fie mentinuta. "Acest sistem de invatamant la frecventa redusa nu cred ca ar trebui desfiintat. Este o oportunitate pentru persoanele care nu si-au facut studiile la timp sa poata sa isi definitiveze pregatirea. Despre re zultatele de la bacalaureat nu cred ca putem da vina pe profesori. Mai degraba elevii nu s-au pregatit la nivelul cerut de subiectele de examen", a mai spus directoarea liceului.

Liceul din Cuzdrioara a scazut stacheta in ceea ce priveste rezultatele de la Bac, de la 96% promovabilitate in 2009, la zero in acest an. "Atunci a existat multa pregatire cu elevii. Noi fiind din mediul rural am considerat ca trebuie sa ajungem la nivelul unui liceu de oras. si zic eu ca am reusit. La examenul din acest an, nu imi pot explica ce s-a intamplat, ori profesorii supraveghetori au fost foarte exigenti, ori elevii nu s-au pregatit temeinic", a mai spus fostul director Vasile Todorut.

Faptul ca niciun elev nu a promovat examenul nu este surprinzatoare, daca analizam mediile cu care s-a intrat de-a lungul anilor la Liceul din Cuzdrioara: media 4 in 2008, 5,37 in 2009 si 4,77 in 2010.

"Nu trebuie sa mire pe nimeni aceasta medie de 4.77. Se poate intra la liceu si cu aceasta medie. Nu mai este o conditie intrarea la liceu de sustinerea unui examen. Nu mai este o conditie media minima cinci pentru a intra la liceu. incercam sa ridicam nivelul acestor elevi, dar mai mult nu avem ce sa facem. incercam sa ii ducem in sus dar este foarte greu, nu avem ce face, astea sunt conditiile", a mai povestit directoarea Monica Pintea.

Comentarii Facebook