Ecologistii acuza Primaria clujeana ca vrea sa distruga 4 spatii verzi si sa permita constructia de blocuri! VEZI zonele vizate


Noua asociatii de mediu din Cluj Napoca au semnat un memoriu prin care atrag atentia ca patru spatii verzi din oras ar putea sa dispara conform noului Plan Urbanistic General (PUG).

Este vorba despre spatiul verde din apropierea supermarketului Profi din cartierul Zorilor, care in noul PUG va fi incadrat ca zona mixta cu regim de construire deschis.

"Propunerea noastra este ca aceast spatiu verde sa fie amenajat ca parc, cu implicarea membrilor comunitatii, dand astfel posibilitatea locuitorilor din cartierul Zorilor de a se bucura de singurul parc care ar putea sa deserveasca acest cartier", se arata in memoriul organizariile de mediu.

Vizat este si spatiul verde de pe strada Slanic, unde exista locuri de joaca amenajate, iar conform noul PUG ar putea fi construite diverse institutii publice.

"Propunerea noastra este ca locurile de joaca existente sa fie imbunatatite si extinse in urma consultarii cu parintii si copiii din zona", precizeaza ecologistii in memoriul depus primariei.

Al treilea loc verde care risca sa fie distrus este situat in cartierul Intre lacuri, zona mixta cu regim de construire deschis, conform noului PUG.

"Propunerea noastra este ca acest spatiu, lacul si aleile din zona sa fie repuse in circuitul public blocand alte tentative de construire in zona. Amintim ca exista deja o petitie a clujenilor semnata de aproximativ 500 de persoane pe internet si pe liste care revendica amenajarea unor alei pentru alergare", mai precizeaza ecologistii.

A patra zona in pericol este Parcul Feroviarilor, unde echipa de fotbal CFR isi propune sa realizeze o baza sportiva pentru juniorii echipei. Asociatiile ecologiste sugereaza primariei sa preia de la SCNCFR aceasta zona si sa repuna parcul in circuitul public.


"Depunem o sesizare la primarie sa pastreze cateva terenuri ca spatii verzi, mai ales ca in fostul Plan Urbanistic General asa erau trecute. In cartierul Zorilor, de exemplu, terenul mentionat in PUG este singura posibilitate de spatiu verde si ar trebui ca acolo sa se faca un parc. Din pacate copii clujeni, daca se construieste ceva acolo, nu vor avea unde sa se joace", a declarat Adi Dohotaru, secretarul Grupului pentru Actiune Sociala.

Primarul Sorin Apostu a declarat ca in locul zonelor verzi care vor disparea vor fi create altele noi.

"Consider ca orice plan urbanistic nou are in vizor reglementarea anumitor aspecte. Sunt sigur ca mare parte din spatiile verzi care erau prinse in fostul plan urbanistic general erau aproape irealizabile, iar altele sunt noi si vor fi marcate ca spatii verzi noi", a afirmat primarul.

Sesizarea depusa la primarie a fost semnata de Asociatia Ecologista Floarea de Colt, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Clubul de Cicloturism Cluj-Napoca, Clubul de Miscare pentru Sanatate, dar si de alte asociatii.

Primaria Cluj Napoca a organizat in martie 2009 o licitatie pentru realizarea noului PUG, lictatie castigata de un consortiu din care fac parte UTCN si doua firme de arhitectura.

 

PUG -ul urmeaza sa fie finalizat la inceputul acestui.

Comentarii Facebook