Dupa 20 de ani, noi vrem...SA TINEM MINTE! -VIDEO

La 20 de ani de la Revolutia de la Cluj, cand au murit 26 de oameni, unii dintre noi ne incapatanam sa nu uitam cum a fost in cea mai neagra zi a Clujului contemporan si vrem ... sa tinem minte!

 

Sa tinem minte: focurile de arma, eroismul si fiecare moment de jertfa pentru libertate. Libertatea noastra, ca a lor a nu a mai putut fi!

 

21 decembrie 1989. Piata Libertatii. Ora 15.34. Impuscati-i ca nu-s oameni! striga capitanul Carp Dando. Si i-au impuscat.!Pe caldaramul rece au cazut primii morti ai revolutiei clujene. Calin Nemes a fost primul dintre ei, dupa ce  si-a dezvelit pieptul gol in fata gloantelor care nu l-au iertat.

 

Era doar inceputul. Au urmat alti morti si alti raniti la  Fabrica de Bere, la Astoria, în M?r??ti.  Protestatarii clujeni iesiti in strada sa sprijine Timisoara sunt ucisi fara mila. Dupa doar 6 ore, erau 26 de morti si 52 de raniti. Pareau scene desprinse dintr-un film prost facut in care protagonistii mor pe capete, dar spectatorii pierd sirul evenimentelor si nu inteleg de ce.

 

Astoria: "erou"-capitanul Ilie Dicu, de la Unitatea Militara din Someseni. Da dovada de un "curaj" extrem omorand cu mana lui un demonstrant. Rezultatul macelului de la Astoria: 4 morti si 10 oameni raniti grav.

 

In Piata Marasti, un om moare, alti trei sunt raniti. Si masacrul continua in alt punct fierbinte al Clujului de acum 20 de ani: Fabrica de bere. De aici nu s-au mai ridicat niciodata 9 demonstranti, iar alti 13 au fost raniti.  

 

Morti si raniti, au fost cuvintele de ordine ale acelei zile. Ucigasii? Cei mai multi dintre ei militari in termen, majoritatea neinstruiti. Responsabili:   capitanul Ilie Dicu, col. Gheorghe Timis, col Florian Caba, de la care cei doi primeau ordine, maiorul Laurentiu Cocan, capitanul Carp Dando si maiorul Valeriu Burtea caruia i se subordonau.

 

Vinovatii condamnati de instanta de judecata:

 

generalul (r) Iulian Topliceanu, fost comandant al Armatei a 4-a, a fost condamnat la 10 ani de închisoare ?i a fost degradat.  prim-secretar al Comitetului Jude?ean PCR Cluj, Ioachim Moga, a fost condamnat la 8 ani.

 

colonelul Valeriu Burtea, fost comandant al unei unit??i militare din Flore?ti- 9 ani de inchisoare

 

locotenent colonel Laurentiu Cocan, fost comandant de divizie- 9 ani de inchisoare

 

maiorul Ilie Dicu- 15 ani de închisoare.

 

La 20 de ani de la ziua cea mai neagra a Clujului, multi dintre urmasii celor  ramasi pe caldaram cred ca nu s-a facut dreptate. Deci... noi vrem...

SA TINEM MINTE!

 

 

Delia Carbune

Comentarii Facebook