Dulciurile și sucurile îndulcite ar putea fi impozitate mai mult. Se cer accize speciale


Dulciurile și băuturile îndulcite ar putea avea un preț mai ridicat în viitor, în cazul în care Parlamentul va aprova un proiect de lege care prevede implementarea unor accize mai mari și a unui impozit special pentru aceste produse.

Conform proiectului propus de parlamentarul PSD Costel Lupașcu, accizele mai mari pentru alimentele cu conținut ridicat de zahăr ar avea ca efect scumpirea acestora și, prin urmare, descurajarea consumului.

Banii pe care statul îi va câștiga din majorarea accizei ar urma să fie direcționați către programe de sănătate. Potrivit deputatului, introducerea unei accize pe acest tip de alimente cu conținut ridicat de zahăr ar reprezenta calea cea mai potrivită pentru reducerea

"Scopul legii nu ține de fiscalitate, ci de sănătatea publică. Nu urmărim să obținem mai multe venituri la buget, ci să reducem consumul acestor produse nesănătoase, care generează obezitate, diabet și alte afecțiuni în rândul populației. Cred, așadar, că banii care vor fi obținuți dintr-o astfel de acciză trebuie direcționați către zona de sănătate și educație, pentru programe naționale de prevenție și educație pentru sănătate și pentru subvenționarea producției autohtone de legume și fructe, pentru creșterea consumului de hrană sănătoasă", a explicat deputatul PSD, citat de Libertatea.ro.

Comentarii Facebook