Drumul lui Pintea propus ca traseu turistic intre Cluj si Maramures

 

Deputatul PSD Cluj, Cornel Itu, propune ca Drumul lui Pintea sa fie un viitor traseu turistic care sa porneasca din satul Magoaja, judetul Cluj, si sa ajunga in judetul Maramures.

Propunerea a fost inaintata ministrului Turismului, Elena Udrea, si ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, si prevede transformarea actualului drum care leaga localitatile Magoaja (n.red locul de nastere al haiducului Pintea) si Targu Lapus, din judetul Maramures, intr-un "brand al nordului Transilvaniei.

"Doresc infiintarea Drumului lui Pintea in tara Lapusului, tara Maramuresului, Bihor, Satmar si Salaj, unde Pintea a haiducit. Ma leg de acest drum istoric si turistic si chiar ecumenic, deoarece cred ca poate deveni un brand al nordului Transilvaniei, acest drum al lui Pintea. Voi face demersuri catre ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, si catre ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, pentru a fi pus in evidenta drumul national DN 18 B, Magoaja - Targu Lapus. Sper sa grabesc terminarea acestui drum, care va putea fi denumit Drumul lui Pintea. Satul Magoaja este unul deosebit, pentru ca Pintea s-a nascut aici", a declarat Cornel Itu.

In cadrul traseului "Drumul lui Pintea" ar urma sa fie incluse si obiective precum manastirile Rohia, Casiel, Rohita, Nicula si Barsana.

Deputatul Cornel Itu a mai spus ca, dupa finalizarea DN 18 B, ii va invita pe cei doi ministri la o plimbare cu bicicletele pe Drumul lui Pitea.

Pintea s-a nascut in 25 februarie 1670 in Magoaja, judetul Cluj, fiind un haiduc vestit in Tara Lapusului, Maramures. Pintea a murit in 14 august 1703, fiind impuscat in apropiere de Bastionul Macelarilor din Baia Mare.

 

Comentarii Facebook