Dozele de Tamiflu expirate gasite la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj au fost confiscate


Inspectorii de la Protectia Consumatorilor Cluj au decis sa retraga din farmacia Spitalului Clinic de Boli Infectioase Cluj medicamentul Tamiflu care avea termenul de valabilitate expirat.

"Urmare a unor sesizari telefonice, s-a constatat existenta unui stoc din medicamentul TAMIFLU in farmacia spitalului, pentru care termenul de valabilitate dat de catre producator a expirat (anul 2009)", precizeaza reprezentantii Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Cluj.

Reprezentantii Spitalului au precizat ca folosesc dozele de Tamiflu in baza unui aviz al Agentiei Europene a Medicamentului, care "a recomandat ca, in cazul declararii unei pandemii de catre OMS, ermenele de valabilitate ale medicamentelor antivirale existente pe piata sa fie prelungite cu inca 2 ani, de la 5 la 7 ani".
           
Aceste precizari au fost confirmate de Directia de Sanatate Publica a judetului Cluj, care sustine faptul ca Ministerul Sanatatii a prelungit termenul de valabilitate cu doi ani, insa doar in cazul existentei pandemiilor, pentru doua loturi care expirau la sfarsitul anului 2009.

"Aceste medicamente care se prescriu, printre altele, in cazurile infestarii cu virusul A H1N1 si erau date pacientilor in aceasta perioada a anului 2011 in care nu este declarata pandemie, sub motivatia ca sunt in stoc, fara a tine cont de faptul ca termenul de valabilitate este prelungit pana in anul curent , putand fi date pacientilor doar in cazuri declarate de pandemie.

Avand in vedere cele mentionate anterior, Comisariatul Judetean  Pentru Protectia Consumatorilor Cluj a intreprins demersurile necesare retragerii de la utilizare a TAMIFLU a caror termen de valabilitate dat de catre producator era expirat
", a declarat Mircea Radu, seful CJPC Cluj.


Citeste si...

Vaccin Tamiflu expirat la Spitalul Clinic de Boli Infectioase! Conducerea unitatii sustine ca nu sunt probleme

Comentarii Facebook