Două spitale din Cluj au folosit dezinfectant diluat

 

Ministerul Sănătății a făcut publică lista cu cele 50 de spitale care au folosit dezinfectant diluat de la firma Hexi Pharma.

 

În Cluj, această societate are contracte cu Institutul Inimii "Nicole Stancioiu" Cluj și cu Institutul Oncologic “Prof.dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca.

 

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunţat jos că din totalul de 3.526 de probe recoltate din spitale, sub 5% au ieşit neconforme, în ceea ce priveşte eficacitatea dezinfectanţilor folosiţi.

 

Am ridicat 3.526 de probe, dintre acestea sub 5% sunt neconforme pentru diferite produse biocide testate. Testarea s-a făcut în laboratoarele unităţilor sanitare şi ale DSP ", a declarat ministrul Sănătăţii. În total, peste 150 de probe au ieşit neconforme din punct de vedere al eficacităţii dezinfectanţilor. Ministrul a mai afirmat că s-au verificat suprafeţele şi modul în care se face procesul de dezinfecţie, urmârindu-se dacă substanţele dezinfectante distrug microorganismele. "Aceste teste se repetă şi controalele au fost făcute în mod repetat în acest an. Ne punem problema unde apar testele neconforme. Am dispus să se ia toate măsurile, inclusiv cele care pot merge până la suspendarea folosirii substanţelor până la finalizarea anchetei", a mai spus Achimaş.

 

La Cluj-Napoca, dar și în alte localități, oamenii ies în stradă vineri, 6 mai, de la ora 19.00, pentru a cere socoteală autorităților în privința acestui scandal.

 

Ciudat este că Institutul Oncologic “Prof.dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca era condus chiar de actualul ministru al Sănătății, Patriciu Achimaş-Cadariu, când au fost întocmite contractele de achiziție a dezinfectantului diluat.

Comentarii Facebook