Dosarul de informator al criticului Adrian Marino nu a fost gasit

Dosarul, care este mentionat intr-un document al Securitatii din Cluj din 1976, nu a fost gasit de CNSAS.

 

Prin documentul din 1976, Securitate informa o unitate militara a DIE ca Adrian Marino urma sa fie folosit in munca de informatii externe, informeaza evz.ro. Dosarul ar avea, potrivit aceleiasi surse 308 pagini, din care 132 erau note informative.

 

Dosarul insa nu este de gasit si dupa doua luni de verificari, CNSAS si SRI au raspuns negativ unei cereri de verificare. Din raspunsul primit de evz.ro de la SRI reiese ca in cazul in care mai exista dosarul nu poate fi decat la SIE, clasat probabil la siguranta nationala.

 

SIE insa nu a raspuns solicitarii de verificare facute de Evenimentul zilei.

 

Adrian Marino s-a nascut in 1921 la Iasi si a murit in 2005 la Cluj. El a fost arestat in 1949 de regimul comunist care se instaurase in Romania pentru multiplicare si difuzare de texte ale "Scolii de cadre", din cadrul Tineretului Universitar National Taranist, si inchis pana in anul 1957, iar mai apoi a fost deportat in Baragan, pana in 1963.

 

Marino nu a avut drept de semnatura pana in 1965 si a debutat la 44 de ani cu "Viata lui Alexandru Macedonski". Patru ani mai tarziu, criticul a fost repus in drepturi.

 

In 1985, Adrian Marino a primit Premiul Herder. El a fost autorul unui volum tradus in romana si franceza despre Mircea Eliade, "Hermeneutica lui Mircea Eliade", care a aparut in 1980, iar versiunea in franceza in 1981.

 

Potrivit Evenimentului zilei, criticul literar Adrian Marino ar fi fost racolat de ofitetii Directiei de Informatii Externe si Securitate pentru a furniza informatii despre Mircea Eliade, Monica Lovinescu sau jurnalistii de la Europa libera.

Comentarii Facebook