Doi șmecherași din Cluj anchetați de DNA în scandalul retrocedărilor ilegale din Brașov

 

Doi clujeni, un afacerist care a lucrat la Autostrada Transilvania și un personaj cunoscut la cafenelele din centrul Clujului, sunt cercetați de DNA Cluj în dosarul retrocedărilor de păduri și terenuri agricole de la Brașov.

 

Clujenii au pus mâna pe o pădure dobândită ilegal de un moștenitor al familiei Sturdza, pe care aveau misiunea să o vândă.

 

DNA Cluj a descins la locuințele celor doi, miercuri dimineața. Daniel Călugăr Constantin este fostul patron al firmei de construcţii I C Transilvania Construcţii SRL, care a lucrat la decontaminarea terenului pe care s-a construit Autostrada Transilvania. 

 

Ioan Gheorghe Varga este un cunoscut al cafenelelor din centrul Clujului și a făcut avere din cumpărarea de drepturi de proprietate aflate în litigiu. 

 

Procurorii DNA susțin că cei doi au luat legătură prin intermediul deputatului PSD Ion Adam cu Paltin Gheorghe Sturdza, descendent direct al celebrei familii nobiliare româneşti Sturdza, pentru a intermedia vînzarea a 43.227 hectare de pădure. Cei doi clujeni urmau să solicite punerea în executare a unei sentinţe ilegale şi abuzive privind retrocedarea către Paltin Sturdza a unor moşii care au aparţinut familiilor. Călugăr şi Varga urmau să joace rolul intermediarilor vânzării pădurilor obţinute ilegal pentru sume care ar fi fost convenit ulterior, dar nu mai puţin de 68 de milioane de euro. "Ce urma să obţină în plus era al lor", spune un anchetator de la DNA Cluj, scrie evz.ro. 

 

Ei i-au achitat lui Sturdza suma de aproximativ un milion de euro, ca avans. Ulterior, după şase luni, din cauza faptului că Varga şi Călugăr nu au reuşit să găsească niciun cumpărător, Paltin Sturdza a revocat procura specială dată acestora şi i-a scos din jocul în care a intrat Dan Bengescu. Procurorii DNA îl acuză pe Bengescu că a apelat la Viorel Hrebenciuc, pentru a face presiuni asupra reprezentanţilor Romsilva în vederea retragerii acţiunilor din justiţie.

 

Constantin Călugăr a patronat firma IT Transilvania Construcţii și a fost implicat într-un contract de 17 milioane de euro cu CNADNR pentru decontaminarea terenului de la Turda, unde a fost construită Autostrada Transilvania. El făcea afaceri cu firma Euroconstruct Trading 98 SRL, care la momentul respectiv era patronată de Dan Besciu, un apropiat al omului de afaceri Dorin Cocoş.

Comentarii Facebook