Doi englezi cultiva legume la Huedin si traiesc alaturi de tarani! VEZI povestea lor - VIDEO


Sara Meaker si Douglas McFarlane sunt doi cetateni britanici care au lasat confortul din tara natala si s-au stabilit de aproape 5 ani la Huedin, unde traiesc si muncesc cot la cot cu taranii romani.

Prima experienta cu Romania au avut-o in 1998, cand Douglas a predat engleza la o scoala privata din Timisoara. "Eu sunt profesor de limba engleza si predau strainilor. Am lucrat in Spania, Italia si Germania. Timp de 6 ani am stat in Polonia si in 1998 am ajuns la Timisoara, dar nu mi-a placut foarte mult sa predau la o scoala privata si ne-am mutat la Targu Mures", si-a inceput Douglas relatarea.

Dupa cativa ani petrecuti in Romania, cei doi s-au intors in Scotia, unde Sara Meaker si-a continuat studiile de arhitectura. Asa au ajuns sa cunoasca lucrarile lui Kos Karoly, un arhitect care a studiat casele din zona Huedinului.

"Am venit aici la Cluj in 2006 si am cautat o casa. In iunie 2006 ne-am mutat la Huedin, unde am cumparat doua case, una in Domos si alta in satul Alunis. Acum vrem sa mai cumparam una in Valeni si sa o restauram, iar mai apoi sa o punem la dispozitia turistilor care vin sa faca drumetii in zona Huedinului", a mai spus Douglas.

Cei doi sunt total impotriva oricaror vehicule care polueaza si promoveaza agricultura ecologica. Asa se face ca produsele pe care le cultiva pe pamantul pe care l-au cumparat langa Huedin le folosesc in gospodaria proprie, dar se duc si la piata pentru a vinde ce le prisoseste.

Oful lor este ca spatiile disponibile pentru producatorii adevarati sunt foarte putine. Ei vorbesc cu tristete despre situatia de la Huedin, unde primaria a daramat piata veche pentru a ridica una noua, dar care este mai mica si mesele de inchiriat sunt mai scumpe decat inainte.

"Aceasta hala este prea mica si vine un taran care are o productie mica si nu isi poate gasi un loc. Administratorii spun ca nu putem vinde legume sau lapte in afara halei. Pentru ca nu am avut loc in hala am amenajat o masa in parcare si vrem sa ii aducem si pe alti tarani care sa isi vanda productia", a mai relatat Douglas.

Scotianul devenit taran la Huedin asteapta cu inima stransa sa vada ce se va intampla martea viitoare cand se va duce din nou la piata. El se asteapta ca administratorii sa nu il mai lase sa vanda in parcare, dar are o solutie.

"Acum autoritatile au spus ca nu avem voie in parcare. Inca nu ne-au anuntat daca ne mai lasa sau nu si martea viitoare. Vom vedea daca ne lasa sa vindem afara si daca nu ne lasa am putea sa deschidem aceasta piata taraneasca langa casa pe care o avem in Huedin", a mai spus Douglas

El sustine ca Romania este o tara splendida, care are o bogatie pe care nu o mai gasesti nicaieri in Europa: taranii.

"Romania are o agricultura bazata pe micii producatori, cei care au pana la 3 hectare. In toata Uniunea Europeana se spune ca nu merge agricultura cu parcele mici. Noi ne-am inspirat din filmul 'Ferma pentru viitor' care spune ca e mai bine sa produci pe parcele mici, decat pe zeci de hectare. Asa putem sa ne ingrijim mai bine de ce plantam. Ce cultivam mancam, iar ce ne ramane in plus ajunge in piata. Nu vad de ce ne-ar trebui agricultura pe zeci de hectare?", s-a intrebat Douglas.

Cei doi au infiintat de curand Asociatia Tarnat - Kalotaszeg Durabil prin care spera sa ii sprijine pe tarani, dar si sa ii incurajeze pe alti oameni sa imbratiseze stilul de viata eco.

Comentarii Facebook