Dispute in jurul Statuii lui Matei Corvin! Intelectualii cer ca pe soclu sa fie repusa placuta cu textul lui Nicolae Iorga


Un grup de academicieni si profesori din Cluj si Iasi cer Primariei si Consiliului Local ca pe statuia lui Matei Corvin din Piata Unirii sa se repuna textul lui Nicoale Iorga.

"Am constatat cu surprindere ca la terminarea lucrarilor de restaurare a grupului statuar Matei (Matia) Corvinul nu s-a repus pe soclu textul marelui Nicolae Iorga din 1932. Cu atat mai mult, cu cat acest text a facut parte din chiar istoria monumentului si a mentalului colectiv al Clujului. Precizam ca aplicarea pe soclu a respectivului text explicativ a fost urmarea protestului intelectualitatii romane clujene interbelice fata de mesajul din 1902, cu steagul Moldovei inclinat la picioarele regelui Matei Corvinul", au scris intelectualii din Cluj si Iasi in scrisoarea adresata municipalitatii clujene.

"Solicitam Primariei si Consiliului Local al municipiului Cluj Napoca sa intreprinda toate demersurile necesare, in limita atributiunilor legale si cu responsabilitate fata de memoria inaintasilor, pentru reamplasarea pe soclul monumentului a textului marelui Nicolae Iorga. Solutiile optime, intelepte si neintarziate, raman un privilegiu al dialogurilor si al consultarilor Domniilor Voastre cu specialistii in domeniu. Solicitatea noastra nu se vrea decat o punte de legatura, respect si reciproca pretuire intre doua culturi si popoare, reprezentate atat de bine de marea personalitate a regelui Matei Corvinul. Restituirea adevarului ar fi un gest de minima reparatie morala fata de promovarea, in timp, a unui neadevar istoric, transmis la nivel simbolic de grupul statuar recent restaurat in forma initiala din 1902, inaugurat in aprilie 2011, in absenta textului dn 1932, fara acordul majoritatii clujenilor", se mai arata in documentul citat.

Intelectualii care au semnat scrisoarea se asteapta ca "Primaria si Consiliul Local sa-si asume responsabilitatea morala fata de locuitorii urbei si sa raspunda memoriului nostru prin gestul firesc de repunere in drepturi a demnitatii romanesti".

Scrisoarea deschisa a fost semnata de la Cluj de 7 academicieni: Camil Muresan, Horia Colan, Ioan Aurel Pop, Dumitru Protase, Nicolae Edroiu, Marius Porumb, Emil Burzo, dar si de profesorii universitari: Liviu Pop, Ioan Bolovan, Gheorghe Lazarovici, Teodor Vidan, Ironim Martian, Teodor Buhatiel; istoricii: Gelu Neamtu, Nicolae Sabau, Ioan Chindris; artist pictor Teodor Botis; medic dr. Traian Neamtu; scriitorii: Constantin Zarnescu, Doina Cetea, Viorel Cacoveanu, Mariana Bojan si inginer Liviu Hordoan.

De la Iasi, scrisoarea a fost semnata de: dr. Gh. Cliveti, directorul Institutului de Istorie "A.D. Xenopol" Iasi, dr. Dumitru Ivanescu, dr. Silviu Vacaru, dr. Andi Mihalache, drd. Mihai Mirza.

 

Pana la lucrarile de refacere a statuii lui Matei Corvin, pe soclu exista o placuta instalata de Gheroghe Funar pe care a fost trecut un citat de Nicolae Iorga: "Biruitor in razboaie, invins numai la Baia de propriul sau neam, cand incerca sa invinga Moldova nebiruita".

 

Placuta a fost indepartata in timpul lucrarilor de restaurare si nu a mai fost montata. Reprezentantii Primariei Cluj Napoca sustin ca a fost respectat proiectul initial al statuii pe care nu aparea aceasta inscriptie.

 

Potrivit unor surse din cadrul administratiei locale, primarul Sorin Apostu ar urma sa reamplaseze placuta la basa statuii, dar acest lucru nu s-a facut la inaugurarea monumentului pentru a evita o reactie din parte conducerii UDMR.

 

Comentarii Facebook