Despăgubire de 65.000 de euro la Cluj-Napoca, în cazul unei case UMBRITE de blocul lui Ioan Șeulean

 

O familie de clujeni a reușit să obțină în instanță, după o luptă de 4 ani, o despăgubire de 65.000 de euro, pentru că locuința lor este umbrită de blocul construit de un dezvoltator imobiliar. 

 

Curtea de Apel Cluj a considerat că prin umbrire, valoarea casei familiei Roșca s-a diminuat cu 40%, iar proprietarii au primit o despăgubire de 283.000 lei. Expertiza efectuată a stabilit că blocul ridicat în baza autorizației de construire din 2008 nu permite însorirea minima de o oră și jumătate zilnic pentru imobilul reclamanților, scrie Clujust.ro.

 

Blocul de pe strada Câmpului, cu trei etaje și mansardă, trebuia să fie, conform autorizației, unul de locuințe unifamiliale înșiruite (20 case unifamiliale – 7+6+7 module)” in regim de inaltime D+P+2E). Primăria l-a dat în judecată pe Ioan Șeulean, beneficiarul blocului, și a obținut demolarea imobilului, dar fără niciun efect. ”Paratul nu a respectat proiectul autorizat, in sensul ca a creat usi de acces direct din demisol spre exterior, pe fatada N-V, usi si goluri care nu au fost prevazute in proiect si a schimbat principiul caselor unifamiliale cu tronsoane de două module cu acces de pe aceeasi scara prin modificarea compartimentarii interioare”, se arată în motivarea Curții de Apel Cluj.

 

Familia Roșca Adrian Cosmin şi Roșca Ana Monica s-au îndreptat în instanță împotriva contructorului și a Primăriei Cluj-Napoca, obținând câștig de cauză. ”Respinge excepţia necompetenţei materiale a primei instanţe in soluţionarea cauzei. Admite apelul declarat de reclamanţii Roșca Adrian Cosmin şi Roșca Ana Monica impotriva sentinţei civile nr. 4385 din 29.11.2012 pronunţată în dosarul nr. 1397/1285/2012 al Tribunalului Specializat Cluj pe care o schimbă in tot in sensul că admite acţiunea precizată şi in consecinţă: obligă pârâţii in solidar, la plata către reclamanţi a sumei de 283.757 lei cu titlu de despăgubiri şi 12.992,85 lei cheltuieli de judecată din care 2560 lei către reclamanţi şi 10.432,85 lei în favoarea statului. Decizia este definitivă şi executorie. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare”, se arată în decizia Curții de Apel Cluj.

 

Despăgubirile au fost plătite deja de Primăria Cluj-Napoca, executată silit, în timp ce Ioan Șeulean pare că a sărăcit subit.

Comentarii Facebook