De ce a fost schimbat şeful Poliţiei Huedin? Mafia lemnului şi interlopii locali din Aghireșu i-au venit de hac comisarului şef Rus

 

Comisarul şef Augustin Rus, şeful Poliţiei a fost demis din funcţie după ce a fost acuzat că a scăpat din mână fenomentul infracţional din oraşul Huedin şi de pe raza localităţilor din raza de circumscripţie a acestei unităţi de poliţie. 

 

Pe lângă comisarul şef Rus, a mai fost destituit din funcţie şi comisarul şef Constantin Marchiş, care răspundea de posturile rurale de poliţie din zona de munte. Între timp, Marchiş a înaintat un raport prin care cere să fie pensionat. 

 

Celor doi poliţişti li se reproşează că nu au ţinut sub control fenomentul infracţional din mediul rural, fapt demonstrat în urma unui control de fond care a descoperit că şefii Poliţiei Huedin nu au făcut controale la posturile de poliţie arondate. În urma controlului de fond s-au descoperit foarte mult dosare penale cu autor necunoscut care au fost înregistrate, dar care nu au mai fost soluţionate nici până în ziua de azi. 

 

Pe lângă toate astea, demiterea lui Augustin Rus se datorează şi mafiei lemnelor care a acţionat în  zona de munte a judeţului Cluj. În urma unui control efectuat de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare s-a descoperit faptul că în ocolul silvic Beliş s-a furat lemn în valoare de cinci milioane de euro. Poliţiştii conduşi de Rus nu au observat dispariţia pădurii şi în consecinţă nici nu au întocmit dosare penale pentru infracţiuni silvice.

 

Pe lângă aceste acuzaţii, lui Rus i se reproşează că a scăpat din mână fenomenul de crimă organizată care se înregistrează pe raza comunei Aghireş, unde în ultimele luni s-au consumat mai multe răfuieli, una dintre ele derulată chiar sub ochii poliţiştilor. Într-o înregistrare video se poate observa cum doi poliţişti asistă pasivi la o bătaie, care a avut loc între mai mulţi tineri din Aghireş şi membrii firmei de pază Scutul Negru din Cluj Napoca. În imagini se poate observa cum un tânăr înarmat cu o sabie trece pe lângă o maşină de poliţie în timp ce altul îi cere socoteală unui politist. 

 

Patronul firmei Scutul Negru, Dorin Nemeș, a povestit, la emisiunea Știri de Cluj LIVE, cum a decurs intervenția angajaților săi la discoteca din Arghireșu, intervenție soldată cu mai mulți răniți.

 

Incidentul s-a produs în noaptea de 13 spre 14 iulie. Cei de la Scutul Negru au fost chemați pentru a potoli mai mulți clienți recalcitranți care nu au plătit bilet de intrare, cunoscuți interlopi locali. 

 

Angajații mei au ajuns acolo, este vorba despre trei echipaje. Au cerut amănunte de la patroană și i-au cerut să oprească muzica și să aprindă lumina. Pe cinci dintre cei care făceau probleme, care erau mai agresivi, i-au imobilizat și i-au predat la poliție. I-au dus până la mașină în șir indian. Au ajuns acolo și le-au cerut polițiștilor să îi identifice pe acești oameni agresivi. 

 

Polițistul vorbea la telefon. A închis telefonul și agentul meu a spus ”Vă rog frumos să îi identificați”, dar polițistul a zis ”Trebuie să primesc un telefon. Până nu primesc un telefon nu-i pot identifica”.

 

Am vorbit și eu cu polițistul și i-am spus și eu să cheme mascații de la jandarmerie, dar el mi-a spus că nu știu cu cine am de-a face, că sunt răi și recidiviști. Asta îmi spunea de față cu toată lumea. Între timpul unul cu sabia se plimba pe lângă mașina cu sabia”, a mai spus Nemeș (VEZI AICI declarația VIDEO).

 

Peste toate acestea, în cursul săptămânii trecute, o întâmplare din satul Săcuieu i-a pecetluit soarta comisarului şef Augustin Rus. Un bătrân de 68 de ani, din localitatea Săcuieu, a reclamat la Poliţie că un nepot de-al său, care s-a întors din Germania, revendică în forţă o parte din averea lui. 

 

Nicolae Mereu, de 68 de ani, spune că a ajuns în pragul infarctului din cauza nepotului său şi că a reclamat de mai multe ori la Poliţia Huedin ceea ce face nepotul său, dar nimeni nu l-a ascultat. În cele din urmă, Nicolae Mereu s-a plâns la IPJ Cluj. ”A venit nepotul ăsta al meu din Germania în urmă cu vreo trei luni şi s-a trezit că vrea o parte din averea mea. Am trecut prin întâmplări fenomenale pentru vremurile noastre. Prima dată mi-a săpat un şant de doi metri adâncime în spatele casei. Ca şi la castelele vechi. Acum, casa stă să pice în şanţ. Apoi a tăiat toţi pomii din grădina despre care spune că este a lui, dar pentru care eu am plătit impozite de ani de zile. Apoi mi-a tăiat gardul de la casă cu drujba şi a demolat fundaţia. El spune că e pe terenul lui. Apoi mi-a tăiat cumpăna de la fântână şi a umplut fântâna cu pietre. Am animale, trei cai, 11 vaci  şi 400 de oi. Acum de unde le dau apă? Nimeni nu m-a ascultat. Dacă el vrea averea să mă dea în judecată şi să vină un executor judecătoresc să împartă totul, nu fiecare după forţa lui”, spune bătrânul.

 

 

În tot acest timp, situaţia de la Săcuieu era cunoscută şi de comisarul şef Augustin Rus şeful Poliţiei Huedin. ”Situaţia este sub control. Nepotul are parte din avere şi acţionează pe terenul lui”, raporta Augustin Rus la Cluj, uitând, probabil, că în România nimeni nu îşi poate face singur dreptate. 

-------------------------------------------------------------------------

UPDATE

 

”Unchiul meu minte. Terenurile sunt ale mele din 2005. Tatăl meu a făcut un el un partaj în 1998, voluntar, și au împărțit toate terenurile în două. După aceea tatăl meu s-a judecat cu el pentru că domnul Mereu Nicolae susținea că totul îi aparține lui. Vreo 15 - 20 de procese au fost câștigate de tatăl meu și i-a donat totul mamei mele vitrege. Eu am făcut contract de vânzare - cumpărare ăentru terenuri și am intabulat terenurile pe numele meu. 

 

Foto: Șanțul săpat lângă șura lui Nicolae Mereu, pe terenul nepotului

 

Zice că am făcut tranșee, ceea ce e o minciună. Șanțul săpat este la 70 de metri de casa lui. 

 

Foto: Casa lui Nicolae Mereu este amplasată la 70 de metri de șanțul săpat

 

Mă acuză că i-am tăiat pomii din grădină, dar grădina este proprietatea mea, intabulată cu acte în regulă”, a declarat Oliviu Mereu, nepotul reclamantului

  

Despre faptul că nepotul i-ar fi distrus fântâna, Oliviu Mereu susține că aceasta este amplasată tot pe terenului său. ”Eu vreau să îmi fac acolo un drum pentru a avea acces la casa mea. Fântâna este amplasată pe terenul meu și nu poate să mă reclame că eu am distrus ceva”, a mai spus Oliviu Mereu.

 

Nepotul bătrânului susține că Nicolae Mereu are sute de animale, 400 de oi, 11 vaci și circa 11 porci. ”Sanepidul a fost somat din partea noastră pentru că nu am mai putut să stăm din cauza mirosului de fecale din curte. Sunt circa 11 porci lângă casa noastră și nu au fosă septică. Până pe data de 15 septembrie au termen pentru a curăța toată curtea, de peste tot”, și-a acuzat Oliviu Mereu unchiul.

 

Bărbatul susține că Nicolae Mereu i-a lovit soția cu biciul și i-a spus fiicei sale de 10 ani ”Ce te uiți ca muta la p...!”. Pentru toate aceste lucruri i-a făcut plângere penală pentru ultraj contra bunelor moravuri. 

 

Prin sentința penală 66/2005, Nicolae Mereu a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, pentru furt de iarbă de pe terenul lui Oliviu Mereu. ”Fură iarba de ani de zile de pe terenul meu. Eu locuiesc în Germania și la Săcuieu am numai o casă de vacanță. În timp ce noi suntem plecați el intră pe toate terenurile abuziv. Își bagă oile pe terenul meu, 400 de oi. Îmi distruge tot, fără ca noi să îi dăm voie. Când noi plecăm în Germania face ce vrea. Îmi spune că e totul al lui pentru că el folosește terenul de 40 de ani”, a mai spus Oliviu Mereu, care a prezentat documente de la Cartea Funciară.

 

Nicolae Mereu i-a făcut nepotului o plângere și la prefectul Gheorghe Vușcan și acum acesta trebuie să meargă în audiență pentru a-și demonstra nevinovăția. ”Domnul prefect s-a luat de primărie și poliție că nu își fac treaba, dar mă voi duce să îi explic ce se întâmplă”, a mai spus Oliviu Mereu.

 

Bărbatul și-a montat acum șapte camere video pentru a monitoriza curtea și terenurile, iar imaginile le va folosi pentru a face plângeri penale pe numele unchiului său, iar imaginile vor fi probe.

 

Soția bătrânului, Iustina Mereu, a fost condamnată ”la câteva luni de închisoare după ce i-a aruncat în față viriol mamei mele vitrege și a mutilat-o. Tatăl meu voia să demoleze un gard, iar unchiul meu s-a opus. În ianuarie 2004, șoția acestuia i-a aruncat o substanță acidă în față mamei mele și i-a cauzat arsuri, provocându-i o infirmitate fizică permanentă la un ochi.

 

Și tot ei spun că sunt victimele. Dacă mergi în satul ăla o să auziți că toți se tem de ei”, a mai spus Oliviu Mereu.

Comentarii Facebook