Daniel David: Năstase a avut un beneficiu din sinucidere! Nu este vorba de ONOARE ȘI LAȘITATE


Psihologul clujean, Daniel David, a disecat pentru Știri de Cluj gestul lui lui Adrian Năstase, care a încercat să își pună capăt zilelor, miercuri seara, când polițiștii voiau să îl ducă în arest.

Pot să fac niște ipoteze. Orice comportament pe care îl facem, îl facem pentru că ne aduce un beneficiu. Astfel spus, și în acest caz, acest comportament a fost făcut pentru că i-a adus fostului premier un beneficiu. Care era beneficiul? După părerea mea, beneficiul în aceasta situație este un beneficiu emoțional. Reducerea unei situații de distres, distres generat de interpretarea catastrofică, invalidantă personal, a hotărârii judecătorești. Distres amorsat de prezența polițiștilor, care urmau să îl încarcereze. Atunci, acest comportament a redus această situație de distres. Este un comportament întărit pozitiv. Nu cred că în această situație discuția ar trebui purtată în termeni de onoare și lașitate. Cred că este o reacție umană a unui om, care a simțit decizia că fost foarte invalidantă personal.

Cred că în spate stă o evaluare catastrofică, de genul e groaznic, catastrofal. E cel mai rău lucru care mi se putea întâmpla și, de asemenea, este o situație invalidantă pentru el ca persoana, ca om, pentru tot ceea ce a realizat.

Ține de istoria de viață, de stilul personal de a face față stresului, iar aceste gesturi, care sunt mai rare, apar de obicei atunci când si distresul si reacția emoțională sunt puternice si neașteptate. Adica, nu erai obișnuit cu o astfel de situație, apare un stres foarte puternic care te compleșește si pe care nimeni nu le putea anticipa.

Aceasta situație negativă formată din decizia Curții și situația de încarcerare au fost interpretate catastrofic. Ca cel mai rău lucru care i se putea întâmpla. El, în momentul acela, era fără valoare și tot ceea ce a realizat nu contează”, a spus Daniel David.

Comentarii Facebook