Curtea de Apel Cluj REFUZĂ să permită accesul presei la procesele sensibile de ”după program”

 

Curtea de Apel Cluj va interzice în continuare accesul ziariștilor la procesele sensibile, arestări DNA, care se judecă de obicei după orele de program.

 

Conducerea Curţii de Apel Cluj a dispus, prin ordinul de serviciu nr. 16 din 4 mai 2015, ca accesul reprezentanţilor mass-media in interiorul Palatului de Justiţie sa fie permis numai în timpul programului de lucru.

 

Acest ordin a fost emis la sesizarea jandarmeriei, strict din motive ce vizau asigurarea securităţii in clădire.

 

Securitatea în interiorul Palatului de Justiţiei este asigurată pentru perioada programului de lucru al instanţei de un dispozitiv de jandarmi, care se retrage la ora 15.30, astfel încât, după aceasta oră, nu mai este asigurată protecţia bunurilor si a persoanelor în interiorul clădirii.

 

Această vulnerabilitate în asigurarea securităţii a determinat emiterea ordinului mai sus amintit, regula fiind valabilă nu doar pentru presă, ci şi pentru public.

 

Din acest motiv, după încheierea programului, nicio persoană din exterior, cu excepţia personalului si a părţilor, nu mai are acces in clădire.

 

Persoanele aflate deja în clădire la încheierea programului de lucru pot rămâne în interiorul clădirii pana la finalizarea şedinţelor de judecată la care asistă sau participă.

 

Ca atare, în situaţia mai sus amintită, nu a fost interzis accesul presei la această şedinţă de judecată, ci regula este una generală, determinată de motivele evocate”, precizează Birou informare şi relaţii publice al Curții.

 

Sâmbătă, 27 februarie, a fost un astfel de caz sensibil, când s-a judecat cazul unui judecător din Sălaj. Presa nu a avut acces la judecarea cauzei, ușa fiind închisă.

 

Şedinţa de judecată din data de 27 februarie 2016 s-a desfăşurat în camera de consiliu, iar potrivit art. 352 alin. 1 din Codul de Procedura Penala "şedinţa desfăşurată în camera de consiliu nu este publică". De altfel, toate şedinţele de judecată care au loc în zilele libere şi cele de sărbători legale sunt supuse acestui regim procedural. Ca atare, independent de ordinul de mai sus, accesul publicului, inclusiv a presei, la şedinţa de judecată a acestui caz nu ar fi fost permisă de regulile cuprinse in Codul de Procedură Penală.

 

Pentru a uşura munca reprezentanţilor presei interesaţi de acest caz, ţinând cont de particularităţile desfăşurării şedinţei de jucata (camera de consiliu, în afara orelor de program), Curtea de Apel Cluj a reacţionat proactiv, prin transmiterea unui comunicat de presă, conţinând minuta hotărârii, imediat după pronunţarea acesteia”, mai precizează Curtea de Apel Cluj.

 

Măsurile nu ajută deloc la informarea publicului în legătură cu cauzele sensibile care se judecă ”în afara programului”, lucru neconstituțional.

 

Interesat este că jandarmii nu pot asigura paza celor care intră după ora 15.30, dar o pot asigura pe a celor care sunt deja în clădire.

 

Comentarii Facebook