Cum vor continua lucrările la Autostrada Transilvania? Ministrul Transporturilor, Dan Șova, a spus că a fost SCURTATĂ

 

Ministrul Transporturilor, Dan Șova, a spus că Autostrada Transilvania a fost scurtată și nu va mai merge spre Brașov, ci spre Sebeș.

 

Dan Șova a explicat că lucrările vor fi finanțate din acciza pe carburanți, unde se strâng anual 500 de milioane de euro.

 

Pe ce tronsoane se va lucra: 

 

- Tronsonul Gilău - Nădăsel, 9,6 kilometri, s-a dat ordinul de începere a lucrărilor în luna aprilie. Costul este de 60 de milioane de euro.

 

- Tronsonul Suplacu de Barcău - Borș, cu un grad de realizare de 52% - Contractul a fost trimis la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) și după data de 20 mai va fi publicată în SEAP. Sunt 64 de km care vor fi scoși la licitație până la finele lunii. Valoarea estimată este de 987 de milioane de lei - 230 de milioane de euro. Lucrarea pe acest tronson este făcută în proporție de 52%.  

 

Data de începere a lucrărilor ar fi luna octombrie 2014, după terminarea licitației și a contestații. Termenul de finalizare este de 24 de luni.

 

Pentru Suplacu de Barcău - Borș avem o alocare bugetară repartizată pe 3 ani. Anul acesta avem alocare buget 55 de milioane de lei, dar s-a făcut așa pentru că lucrările vor începe numai în octombrie. Anii 2015 și 2016 vor fi alocări de la buget”, a spus Șova.

 

- Tronsonul Suplacu de Barcău - Nădășel este de 93 de km. Acolo sunt două tronsoane Nădășel - Mihăiești de 16,8 km. Pe acest tronson este un studiu de fezabilitate din 2012, este acord de mediu, dar nu sunt expropieri, dar CNADNR are contract cu avocații și va fi făcută exproprierea. ”Aici va fi mai simplu la termene. Pot să vă spun că vom avea data de 29 mai 2014 dată documentația pentru acest contract. Asta înseamnă că în iunie vom publica în SEAP licitația și data de începere a lucrărilor este sfârșitul lunii noiembrie 2014”, a spus Dan Șova.

 

Al doilea tronson, de 75 de km de la Mihăiești - Suplacu de Barcău sunt mari probleme. Trebuie refăcut studiul de fezabilitate, dar este un contract cu o firmă de consultanță care poate face studiul nefiind nevoie de o nouă licitație. ”Vom putea da ordinul de începere a lucrărilor în septembrie - octombrie 2015. Termenul de execuție este de 24 de luni. Valoarea estimată la acest moment se ridică la 4,35 de miliarde de lei, dar în uma licitației prețul va ajunge la 55 - 60% din această valoare”, a spus Dan Șova. 

 

Ministrul Transporturilor a spus că cei 93 de kilometri, dintre Suplacu de Barcău și Nădășel, va fi plătită din banii de acciză.

 

Promisiunile vin după ce oficialii Bosch au reproșat vineri, 9 mai, faptul că nu este autostradă spre Ungaria. 

 

Se face autostrada spre Secuime și nu spre Occident. Licitația pentru Autostrada Câmpia Turzii - Târgu Mureș începe VIDEO

 

Autostrada SEBEȘ - TURDA - S-a semnat CONTRACTUL și lucrările încep în 20 mai. Cât costă un kilometru? - VIDEO

Comentarii Facebook