Cum arată celula Monicăi Iacob Ridzi, de la Gherla. Nici vorbă să fie urme de sânge și fecale pe pereți - FOTO

 

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a prezentat fotografii cu infirmeria Penitenciarului Gherla, unde a fost închisă Monica Iacob Ridzi.

 

Deţinuta a primit două pături din dotarea penitenciarului şi i-a fost aprobată cererea de a primi o pilotă de la familie. În cadrul Penitenciarului Gherla, inclusiv la Secţia Exterioară Cluj, temperatura medie în camerele de cazare este 22 C. Fiecare cameră are în dotare un termometru şi zilnic temperatura camerelor este notată într-un registru special. Ca urmare a verificărilor efectuate în camera unde a fost cazată deţinuta, a rezultat faptul că afirmaţia conform căreia pereţii sunt scrijeliţi, cu urme de sânge, iar în cameră sunt urme de fecale nu corespunde realităţii, aceasta respectând normele igienico-sanitare”, susține conducerea ANP.

 

Întreținerea Minicăi Iacob Ridzi costă pe lună 535 de lei, la fel ca și în cazul altor deținuți. Aici intră cheltuieli cu hrana, utilităţile (energie electrică, gaze naturale, apă şi preparare hrană), materialele pentru curăţenie, carburanţii, reparaţiile curente, medicamente, materiale sanitare, dezinfectanţi, piese de schimb, lenjerie şi accesorii de pat şi altele.

 

Conducerea ANP a mai precizat că sunt respectate drepturile deținuților. ”În ceea ce privește respectarea drepturilor deținuților, Administrația Națională a Penitenciarelor este verificată periodic de Corpul de Control al ministrului justiției, dar și de organisme internaționale, precum Comitetul pentru Prevenirea Torturii. Precizăm că ultima misiune de verificare din partea CPT a avut loc în luna iunie 2014", se mai arată în comunicatul ANP.

 

 

Avocatul Poporului s-a autosesizat și a declanșat o anchetă din oficiu față de condițiile în care a fost ținută Monica Iacob Ridzi la Gherla.

 

Legat de conditiile din penitenciar, acestea nu pot decat sa-mi agraveze situatia medicala.  (...) Pot sa va spun ca nu am fost condamnata doar la o pedeapsa privativa de libertate. Am fost condamnata sa stau in frig, ma incalzesc – ca si celelalte detinute – cu sticle de apa incalzita la filtrul de cafea, am fost condamnata sa fac dus de 3 ori pe saptamana in cele 10 minute cat este apa calda acum (cele 10 minute le impart cu colega de camera pentru ca avem un singur dus – de fapt, o teava in loc de dus, dar ne bucuram ca niste copii cand o avem …). Mai mult, am fost condamnata sa ma plimb maxim o ora pe zi intr-o “cusca” de aproximativ 10 m / 4 m in care cerul il vezi tot prin gratii acoperite cu plasa deasa. Sau am fost condamnata sa nu ma plimb deloc daca ora de “plimbare” se suprapune ca program cu ora de vizita … Mi s-a intamplat si asta. Si pentru ca, pe langa afectiunile grave pe care le am, sufar si de o forma grava de trombofilie, pe care nu o pot trata din cauza unei alte afectiuni pe care o am, boala Von Willebrand, singura varianta ca sa evit decesul prin trombembolie este in ceea ce ma priveste sa ma misc cat mai des. Prin urmare, fac sute de pasi pe lungimea de 3 m a celulei in care stau si ma rog la Dumnezeu in fiecare clipa sa nu mor in penitenciar cum au mai murit oameni bolnavi in penitenciarele din Romania.

 

Desi nu am voie sa stau langa persoane bolnave, racite sau cu alte infectii din cauza riscului de a mi se agrava bolile pe care le am din cauza lipsei imunitatii, acest lucru este imposibil in Penitenciar din cauza supraaglomerarii. Desi stau tot timpul cu masca de protectie, iau antibiotic de 26 de zile deja, pentru a preveni contactarea unei alte infectii pe langa pielonefrita de care sufar in acest moment, riscul de a contacta o alta infectie este mare si poate duce chiar la decesul meu", a scris Monica Iacob Ridzi, într-o scrisoare adresată presei. 

 

 

Scrisoarea șocantă a Monicăi Iacob Ridzi despre condițiile de arest de la Gherla

Comentarii Facebook