CTP introduce 15 autobuze Mercedes în circulație la Cluj. Pe ce linii vor circula FOTO/VIDEO



Clujul a comandat, anul trecut, 15 autobuze articulate Mercedes, care vor intra în circulație, începând de astărzi, 12 aprilie, pe mai multe linii din Cluj-Napoca.

Municipalitatea va plăti pentru aceste mijloace de transport în comun suma de 21 milioane de lei, adicăaproximativ 4.5 milioane de euro. Astfel, prețul unui singur autobuz se ridică la aproape 300.000 de euro.

Cele 15 autobuze au fost vopsite în culoarea mov, ca și flota nouă a Companiei de Transport Public.

Noile mijloace de transport în comun vor circula pe liniile 24, 24B, 48, 35 și 30.

 

Creșterea confortului în mijloacele de transport în comun este una dintre cele mai importante priorități ale noastre. Vrem să prioritizăm transportul în comun în oraș, așa cum o fac și alte orașe europene, dar dorim să oferim condiții decente, civilizate, la fel ca în orașele europene pentru toți clujenii. Aceste autobuze noi vin să întărească acest lucru. Autobuzele au aer condiționat, wifi, dar și podea joasă pentru accesul persoanelor cu dizabilități, iar pentru mămici sunt locuri speciale în autobuz. Un autobuz are 144 de locuri, din care pe scaun sunt 39. Aceste autobuze vor deservi liniile importante. Este doar un prim pas de modernizare a flotei. În luna mai vom avea primele 11 autobuze electrice, și deja avem o comandă făcută până la 40 de mijloane de tranport electrice. De asemenea, sunt în procedură publică de licitație 22 de tramvaie și alte autobuze și troleibuze. Vrem să spunem că transportul public înseamnă viitorul mobilității urbane. Vrem să construim un oraș pentru mobilitate urbană bazată pe transportul public, pe sisteme de sharing, pe zone de agrement, pietonale, și care să facă orașul nostru să rivalizeze cu alte orașe europene”, a spus primarul Emil Boc. 

 

Autobuzele articulate au 18 metri lungile și motoarele cele mai eficiente de pe piață. 

 

Prețul de cost al transportului unui călător este de 20 de ori mai mic decât transportul cu automobilul. Mai este și consumul redus de carburant, care contribuie la un oraș curat. Noi punem mult accent pe un transport nepoluant. Acest mijloc de transport este echipat cu motoare EURO 6, sunt motoarele cu cel mai mic grad de poluare.

 

Un astfel de autobuz costă 1,4 milioane de lei (peste 300.000 de euro cu TVA). Noi suntem acum și într-o procedură de licitare a încă 60 de autobuze de acest tip, dar cu o lungime de 12 metri. Sperăm ca într-o perioadă scurtă să avem rezultate pozitive și să aducem cât mai repede la Cluj cele 60 de autobuze”, a spus Liviu Neag, directorul Companiei de Transport Public Cluj.

 

Șeful CTP Cluj a spus că 80% dintre autobuzele vechi vor fi scoase din uz.

 

La nivelul municipiului Cluj-Napoca există la ora actuală 40 de linii de autobuz, respectiv 22 de linii de transport metropolitan. 

Comentarii Facebook