CSM ia apărarea judecătoarei Oana Daradics din Cluj, care a dat afară o avocată: E ”scuzabila datorita experientei limitate”

 

Consiliul Superior al Magistraturii a primit o plângere din partea judecatoarei Oana Daradics de la Judecatoria Cluj-Napoca, cea care a dat afară din sala de judecată o avocată.  

 

Magistrata a reclamat Baroul Cluj pentru că a mediatizat acel caz. Consiliul Superior al Magistraturii susține că prin mediatizarea acestui caz i-a fost adusă atingere judecatoarei Oana Daradics. 

 

In sustinerea cererii, doamna judecator a aratat ca presa locala din Cluj Napoca a publicat mai multe articole tendentioase la adresa sa si a conduitei manifestata in sala de judecata in cadrul sedintei din data de 02.09.2014. Magistratul a apreciat articolele ca fiind de natura a-i aduce atingere impartialitatii, onoarei si demnitatii profesionale. De asemenea, doamna judecator a apreciat ca pozitia adoptata de Baroul Cluj, prin Hotararea nr.186/09.09.2014, de a mediatiza prin conferinta de presa reactia Baroului fata de incident, de a formula sesizare in vederea cercetarii disciplinare, precum si derularea unui protest, in perioada 15.09-19.09.2014, prin purtarea de banderole albe de catre toti membrii baroului in semn de solidaritate profesionala cu doamna avocat Kapcza Mikolt Krisztina, sunt de natura de a-i afecta independenta.

 

Inspectorii judiciari au constatat ca, in sedinta din 02.09.2014, intre doamna judecator si doamna avocat Kapcza Mikolt Krisztina a avut loc un schimb de replici, incident care a generat materialele de presa mentionate de doamna judecator in cerere”, precizează CSM.

 

CSM a precizat că atitudinea magistratei este ”scuzabila datorita experientei limitate”. Judecătoarea a dat-o afară din sală pe Krisztina Kapcza, fără ca aceasta să fi comis vreo abatere, ea atrăgându-i atenția judecătoarei că încalcă legea. Citește AICI amănunte.

 

Inspectorii judiciari au retinut ca reactia judecatorului, modalitatea de adresare folosita de presedintele completului la replicile avocatului si la momentul scoaterii din sala a avocatului nu au fost adecvate. Acestia au apreciat ca a fost manifestata o lipsa de tact fata de atitudinea necorespunzatoare a avocatului, conduita in mare parte scuzabila datorita experientei limitate a doamnei judecator in magistratura. Din audierea inregistrarii sedintei de judecata a rezultat ca judecatorul a avut in permanenta o atitudine calma in dialogul cu partile, exceptie facand situatia in care avocatul a raspuns afirmativ la intrebarea daca intelege sa certe instanta pentru masurile dispuse, context in care magistratul a apreciat ca atitudinea avocatului este de subminare a autoritatii si incalcarea a solemnitatii sedintei de judecata. Pe acest considerent, magistratul a dispus, pe un ton ferm si raspicat, excluderea din sala a avocatului, dar folosind o exprimare ce denota lipsa de experienta in sala de judecata.

 

Inspectorii au considerat ca reactia publica a Baroului Cluj a fost excesiva si este de natura sa afecteze independenta magistratului”, mai spun reprezentanții CSM.

 

Foto: oradecluj.ro

Comentarii Facebook