Porcul "taranesc" readus in lumina reflectoarelor de criza economica

Taranii clujeni au sacrificat in perioada Craciunului peste 30 de mii de porci. Medicii veterinari spun ca in acest an s-a inregistrat o crestere cu aproximativ 20 % a animalelor sacrificate, tocmai din cauza crizei economice.

"Oamenii care locuiesc la oras si-au indreptat din nou privirea spre mediul rural si spre porcul crescut la tara, deoarece este mai ieftin fata de carnea pe care o pot cumpara in magazin. La noi, in comuna Mociu, s-a vandut un kilogram de porc in viu cu 70 - 80 de mii de lei, iar din comert il puteau cumpara cu cel putin dublu", a declarat pentru stiridecluj.ro primarul comunei Mociu, Horvath Marton.

Horvath Marton a mai spus ca oamenii au taiat porci atat pentru "consumul propriu, pentru copiii care traiesc la oras, dar au si vandut mult. Din totalul de circa 10.000 de efective de porci din comuna, aproximativ 3.000 au fost sacrificati. Oamenii au mai castigat si eu un ban, pentru ca si asa au cheltuieli mari cu gospodariile", a mai spus primarul.

 

Foarte multi dintre agricultori au practicat un sistem numit de ei "all inclusiv", adica "oraseanul" care cumpara un porc de la tarani si platea in plus 100 de lei beneficia de servicii suplimentare. Porcul era taiat, slanina, carea si carnatii erau preparati, iar "clientul mergea acasa cu masina plina de bunatati, care se prepara numai la tarani acasa. Afacerea a fost una deosebit de productiva, toata lumea a castigat si cei de la oras ca nu au mai scos din buzunar bani multi si taranii pentru ca le-a trecut marfa", a mai spus primarul din Mociu.

Comentarii Facebook