Criza deșeurilor din Florești s-a lăsat cu schimbări din funcții. Florin Otrocol o înlocuiește pe Livia Baica

 

Compania de salubritate Eco Quatro Salub, care colectează deșeurile din Florești, și-a schimbat conducerea.

 

Adunarea Generală a primăriilor care sunt asociate (Floreşti, Gilău, Căpuşu Mare şi Măguri Răcătău) în cadrul societăţii de salubritate Quatro Eco Salub au votat ca Livia Baica să nu mai conducă firma, cu toate că nu a fost demisă, ea fiind administrator, fără a fi director. Noul șef al societățiii este fostul jurnalist, Florin Otrocol.

 

Am numit un director executiv. El ne-a cerut o perioadă de o săptămână de grație, ca să vadă care este situația la zi în ceea ce privește și aspectul financiar contabil, cât și aspectul tehnic în cadrul firmei. Săptămîna viitoare, pe vineri, să vină cu un program de ieșire din criză, după care urmează un interval de 6 luni în care legea spune că trebuie organizat un concurs pentru ocuparea concursului”, a explicat primarul Horia Șulea.

 

Vă întreabă cineva că ”Dacă nu erați primar și aveați o firmă condusă de doamna Baica, ați fi procedat la fel? Dacă doamna e incapabilă să rezolve problemele firmei, nu o demiteți?”, Horea Șulea a replicat: ”Și la firma mea și la firma oricui, legislația muncii trebuie respectată, iar din acest punct de vedere Adunarea Genarală a respectat relația dintre angajator și angajat. Dânsa este administrator la această firmă. Până acum nu aveam în organigramă un director, deși erau prevăzute două funcții. Dânsa s-a ocupat în integralitate de toate aspectale economice ale firmei. Este vorba despre un domeniu cu aspecte critice. Se lucrează cu un anumit tip de oameni și trebuie să îi cunoști foarte bine. Am încercat să caut alți oameni, dar nu am găsit nimic. Concurența de pe piață știe că nu se poate interveni până când există acel cotract de concesiune, care poate fi desfăcut numai cu respectarea legislației. Rupem contractul cu această firmă și ce se întâmplă după aceea. În Chinteni s-a rupt contractul și nu s-a dus nimeni la licitație”.

 

Firma Eco Quatro Salub colectează deșeuri din comunele Floreşti, Gilău, Căpuşu Mare şi Măguri Răcătău, care sunt și acționare în această societate.

 

Eu sper ca domnul Otrocol să accepte poziția. Este un spirit dur, este un om care vine din lumea realului, mai ales că a avut și o firmă de transport. Nu este străin de conducerea unei societăți comerciale. Ar putea fi omul potrivit.

 

Ce sper acum? Sper ca de mâine ritmul de colectare a deșeurilor să fie mai mare în Florești. Mă bazez pe faptul că cele 5 mașini care ridică deșeurile să fie exploatate la o capacitate mai mare. Bună parte lucrau numai la o încărcătură, adică la un transport. Aici e vorba tot de relația interumană. Eu cred că doamna nu a reușit să se impună, iar din anumite motive personale angajații au reușit să îmi impună punctul de vedere. Era un fel de haos la nivelul societății. Eu am sugerat să se umble la salarii, pe care oamenii să fie mai stimulați, dar nu s-a făcut”, a mai spus Șulea. 

 

Acum comuna duce deșeurile la Oradea, unde este plătită suma de 80 de lei pe tonă, în timp ce firma Salprest Rampă cere pentru depozitare la Pata Rât suma de 220 de lei pe tonă. Primarul Șulea a spus că va sesiza Consiliul Concurenței în acest caz. 

 

Municipalitatea a solicitat instituirea stării de urgență pentru a putea amenaja pe un teren o rampă de transfer, de unde să fie urcate deșeurile în mașini de transport de mare capacitate și să fie duse la Oradea. Prefectura Cluj a replicat că situația din Florești nu este una de urgență.

 

Primăria din Florești a făcut demersurile la Garda de Mediu pentru a autoriza un teren, dar peocedura durează minim 3 luni. Între timp, transferul deșeurilor de la blocuri în mijloacele de transport se face cu mare dificultate, susține primarul Horia Șulea. 

Comentarii Facebook