Criticul Adrian Marino acuzat ca l-a turnat pe Mircea Eliade la DIE si Securitate


Criricul literar Adrian Marino ar fi fost racolat de ofitetii Directiei de Informatii Externe si Securitate pentru a furniza informatii despre Mircea Eliade, Monica Lovinescu sau jurnalistii de la Europa libera.

Potrivit Evenimentului Zilei, criticul si istoricul literar Adrian Marino folosea numele de cod "Bratescu" si "Bratosin" pentru a da note informative Securitatii si al Directiei de Informatii Externe.

Adrian Marino ar fi fost cel care in 1981 ar fi descris intalnirile pe care le-a avut la Paris cu Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, George Banu sau Emil Cioran.

Evenimentul Zilei sustine ca in realitate oamenii securitatii voiau sa obtina informatii in legatura cu Mircea Eliade, despre care Marino ar fi dat mai multe note informative.

Adrian Marino s-a nascut in 1921 la Iasi si a murit in 2005 la Cluj. El a fost arestat in 1949 de regimul comunist care se instaurase in Romania pentru multiplicare si difuzare de texte ale "Scolii de cadre", din cadrul Tineretului Universitar National Taranist, si inchis pana in anul 1957, iar mai apoi a fost deportat in Baragan, pana in 1963.

Marino nu a avut drept de semnatura pana in 1965 si debuteaza la 44 de ani cu "Viata lui Alexandru Macedonski". Alti patru ani mai tarziu, criticul a fost repus in drepturi.

In 1985, Adrian Marino a primit Premiul Herder. El a fost autorul unui volum tradus in romana si franceza despre Mircea Eliade, "Hermeneutica lui Mircea Eliade", care a aparut in 1980, iar versiunea in franceza in 1981.

Comentarii Facebook