O mie de copii clujeni abandonati de parintii plecati la munca in strainatate

Angajatii Serviciului Protectia Copilului si Familiei au identificat in ultimul an peste o mie de copii clujeni ai caror parinti au plecat la munca in strainatate.

 

Potrivit specialistilor din domeniul protectiei copilului, plecarea in strainatate a parintilor reprezinta pentru copii un eveniment traumatizant. Riscurile la care sunt expusi acesti copii sunt mari, considera speciliastii. Pe langa vulnerabilitatea crescuta la abuzuri sau la exploatare prin munca, micutii risca sa isi dezvolte insuficient abilitatile unei vieti normale.

 

In Cluj nu exista in prezent un centru de consiliere pentru astfel de cazuri, in care sa fie sprijiniti copiii aflati in situatiile de risc, dar si adultii in grija carora au ramas minorii.

 

Construirea unui asftel de centru la Cluj este luata in discutie la viitoarea sedinta a Consiliului Local. Cei 100.000 de euro necesari pentru finantarea lucrarilor vor fi asigurati in proportie de 85% de Ministerul Muncii, prin Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, iar primaria municipiului Cluj - Napoca trebuie sa participe cu 13.500 de euro.

 

Proiectul prevede construirea centrului in viitorul cartier Lomb, dezvoltat de compania Impact. Centrul municipal de consiliere si sprijin pentru copii si parinti va deservi insa si copii abandonati de mame in spitale, dar si pe cei aflati in familiile naturale, dar care prezinta risc crescut de abandon scolar.

 

 

Comentarii Facebook