Contract nou cu Bechtel aprobat de Guvern! Vezi cat costa un kilometru din Autostrada Transilvania si unde se va lucra


Guvernul a aprobat noul contract cu Bechtel, pentru continuarea lucrarilor de construire a Autostrazii Transilvania, si a redus drastic costul pe kilometru.

Prin noul contract costul aferent fiecarui kilometru a scazut la 6,9 milioane de euro, fata de 14,7 milioane de euro pe kilometru, cat era pana acum.

"Ca urmare a negocierilor, in ciuda unui alt guvern care si-a propus sa ne faca cetateni de mana a treia in fata statelor membre ale Uniunii Europene, se realizeaza o economie la bugetul de stat de 6 miliarde euro, deci daca am fi continuat sa lucram la preturile din contractul initial, costul total al autostrazii ar fi fost de 10 miliarde euro", a spus ministrul Transporturilor, Anca Boagiu

Din contract a fost eliminata clauza care interzicea scoaterea la licitatie a tronsoanelor autostrazii pe care nu s-a lucrat si plata unui milion de euro pe luna indiferent daca se lucreaza sau nu. Primul sector care va fi licitat este intre Gilau si Nadasel, judetul Cluj.

"Se continua lucrarile pe tronsonul Suplacu de Barcau-Bors, iar la nivelul politic am decis, in coalitie, ca tronsonul de la Gilau la Mihaiesti sa fie scos imediat la licitatie, deoarece proiectarea este finalizata. Pentru tronsonul Targu Mures-Campia Turzii va fi reluata proiectarea, in vederea organizarii licitatiei de executie. Evident ca Bechtel nu va primi despagubiri, ce despagubiri sa primeasca", a afirmat Emil Boc.

Bechtel va lucra numai pe tronsonul Suplacu de Barcau-Bors, iar celelalte portiuni de autostrada vor fi licitate.

Guvernul a stabilit un cost maxim de 6,9 milioane euro/km pe tronsoanele pe care Bechtel va lucra in continuare si de 7,2 milioane euro/km pe tronsoanele care urmeaza sa fie licitate.

Comentarii Facebook