Consiliul Județean Cluj ”îngroapă” încă CINCI milioane de euro în eșecul de la Pata Rât

 

Consiliul Județean Cluj, condus de Alin Tișe, aruncă încă cinci milioane de euro pentru a face să dispară eșecul de ani de zile al gropii de gunoi de la Pata Rât.

 

Specialiștii au descoperit care este secretul lacului de levigat de la Pata Rât, iar acum se încearcă mușamalizarea situației.

 

De curând marele secret a fost aflat de o echipă de experți, care a investigat cum a fost posibilă o alunecare a unei zone de aproximativ o treime din vechea groapa de gunoi a orașului Cluj-Napoca, închisă în 2015. În cadrul acestei alunecări, care a angrenat aproximativ 200.000 de metri cubi de deșeuri, apa a fost principalul motiv. 

 

Concluzia echipei de experți este un a năucitoare, dar cu toate astea, autoritățile implicate, Primăria Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj, au preferat să ascundă gunoiul sub preș, la propriu. Experții au descoperit că în zonă, la aproximativ 500 de metri în amonte, mai există o rampă provizorie de depozitare a deșeurilor, construită și administrată de Primăria Cluj Napoca. Ei bine, sub această rampă provizorie, Primăria Cluj a construit ILEGAL un sistem de drenaj, care nu a fost interconectat cu un canal de colectare a apei și a levigatului. Astfel, toata apa de la ploi sau cea folosită de pompierii de la ISU Cluj, pentru stingerea incendiilor, care au fost cu zecile în ultima vreme, s-a scurs prin vechea groapa de gunoi și astfel a provocat alunecarea imensă. Și mai ciudat este faptul că, susțin sursele citate, experții au primit ordin să astupe țevile de dren descoperite pentru a nu fi văzute de nimeni. ”Când am ajuns la aceste țevi cu diametrul de 125 de mm, apa curgea cu un debit foarte mare. Toată apa se scurge pe unde apucă, prin vechea groapă de gunoi și forțează o ieșire. Am făcut fotografii și filme. Chiar și în fotografii se vede cum levigatul de la groapa lui Boc se scurge spre vechea groapă care este închisă și care a alunecat”, a spus un expert, scrie evz.ro.

 

În mod normal, aceiași specialiști susțin că Primăria Cluj-Napoca ar trebui trasă la răspundere și pusă să achite nota de plată.

 

Lucrurile nu stau așa, iar Consiliul Județean Cluj, condus de Alin Tișe, finul lui Emil Boc, va aloca luni, 30 iulie, 5 milioane de euro din banii clujenilor pentru a rezolva problema. ”Nu se va mai construi un sistem de puțuri care să elimine apa în surplus. Sa va construi un sistem de drenaj, de mare capacitate, care va prelua apa în surplus care vine de la rampa provizorie de gunoi construită de municipiul Cluj-Napoca”, spune un specialist.

 

Mai în aval de vechea groapă de gunoi a orașului, închisă în 2015, s-a format un lac de levigat care a conținut zeci de mii de metri cubi. Spunem a conținut, pentru că în timpul unei nopți din această primăvară, Consiliul JUdețean a săpat un șanț și astfel tot deșeul s-a scurs în râul Someș. Cei de la Consiliul Județean Cluj au spus că substanța nu era periculoasă pentru sănătatea umană sau cea a animalor, acest lucru fiind dovedit de analizele efectuate.

 

Această variantă este puțin credibilă din moment ce în zona fostului lac nu a mai crescut un fir de iarbă, zona fiind asemuită cu lac secat cu vegetația uscată.

 

Interesant este că toate neregulile de la Pata Rât nu au atras atenția DNA Cluj, cu toate că s-au făcut plângeri nenumărate, dar probabil că este prea mult de lucru și e greu de dovedit ce s-a făcut în ultimii 20 de ani. Incendiile repetate au ajutat și el să se acopere urmele. 

 

Suma de cinci milioane de euro pe care o aruncă acum Consiliul Județean Cluj pentru a acoperi un dezastru, fără a se face o anchetă pentru a vedea cine e vinovat, ar putea fi folosită pentru a fi reparate drumuri și școli din județ. 

Comentarii Facebook