Miercuri 24 Aprilie

Confiscări abuzive la IPJ Cluj? Patronul unei firme susține că i-au fost confiscate ilegal 4 tone de făină și tărâțe




Administratorul unei societăți comerciale clujene, care se ocupă de panificație, va depune o plângere penală împotriva IPJ Cluj pentru abuz în serviciu și violare de domiciliu.

Oana Hartau susține că polițiștii clujeni au efectuat un control abuziv la societatea comercială pe care o administrează, de unde au confiscat 3.000 kg de făină şi 1.000 kg de tărâţe pe motivul că acestea erau ”omercializate fără îndeplinirea condiţiilor legale”.

Organele de control au sosit la firmă la ora 5.45 dimineaţă. Li s-a permis accesul de îndată ce am fost sunată şi anunţată de angajaţi că avem ceva poliţişti la poartă.

A fost anunţată contabila SC la ora 6.30 şi a fost rugată să vină la punctul de lucru din Săvădisla cu toate documentele contabile pentru a le putea prezenta celor de la SIF (contabila nu este angajata SC, SC are contract de colaborare cu o SC de contabilitate). A ajuns la ora 9.30, ea trebuind să-şi ducă şi copilul la şcoală. Administratorul SC, cu care nici nu au dorit să discute la telefon, era plecat din localitate. Au obligat o angajată să semneze procesul verbal de constatare, încheiat fără nr. de legitimaţie, fără motivul controlului - inopinat sau tematic. Organele de control nu s-au înscris în Registrul Unic de Control.

S-a vorbit extrem de urât cu angajaţii, au fost terorizaţi, nu i-au lăsat să vorbească la telefoane

Au intrat fără acordul administratorului, aceştia nefiind însoţiţi de inspectori antifraudă”, susține femeia.

De asemenea, administratorul societății comerciale susține că polițiștii au blocat accesul autoturismelor și chiar au confiscat telefonul mobil al unei angajate din vestiar.

Din primul moment, au blocat toate auto ale SC în incintă, spunându-li-se angajaţilor că nu au voie să plece să livreze pâinea, iar când au început să sune clienţii să se intereseze de ce nu au ajuns cu pâinea, pâinea fiind un produs care trebuie livrat dimineaţa, domnii de la SIF au spus să le comunicăm clienţilor că citez ”să le spuneţi că azi nu primesc pâine”.

Organele de control au început să ameninţe că vor confisca auto şi toată marfa aflată în depozit, DEŞI CUM NU SOSISE ÎNCĂ CONTABILA CU ACTELE NU VERIFICASERĂ ÎNCĂ NIMIC !

Organele de control au intrat în vestiar şi într-o haină a unei angajate suna un telefon mobil, şi-au băgat mâna în haină şi au confiscat telefonul. Au întrebat angajaţii al cui este şi apoi au început să sune pe numerele de telefon ale angajaţilor prezenţi de pe telefonul găsit să vadă dacă apare vreun nume. Şi-au permis să folosească minutele unei persone străine fără probleme. Au spus că confiscă telefonul că vor vedea ei al cui este.

Pe unul dintre conducătorii auto l-au ameninţat că vor avea ei grijă să nu mai lucreze în firmă şi nici în altă firmă. I-au confiscat carnetul de conducere. Omul, cu probleme de tensiune, a avut o cădere nervoasă. Organele s-au speriat şi i-au returnat carnetul de conducere, încercând să-l calmeze”, mai spune clujeanca.

Totodată, oamenii legii au confiscat cele patru tone de făină și tărâțe pentru faptul că ”reprezentantul societăţii nu a putut justifica legal provenienţa” acestora, însă reprezentanții firmei susțin că aceștia nu au luat în considerare faptul că societatea comercială producea respectivele produse.


Legat de partea contabilă, la sosirea contabilei, aceasta le-a pus la dispoziţie absolut toate actele necesare. I-au cerut să le arate actele de provenienţă pentru făină şi tărâţe. Contabila le-a spus că nu avem acte pe făină, pentru că noi achiziţionăm grâu şi îl procesăm. S-au prezentat facturile pentru grâu cu notele de recepţie aferente şi bonurile de măciniş, lucru care pentru cei de la SIF nu a fost suficient. Nu pricepeau de unde avem făină! Au intrebat în continuare de unde cumpărăm faina şi unde sunt facturile şi recepţiile. ORI, NOI FĂINA O OBŢINEM LEGAL DIN GRÂU, PENTRU CĂ AVEM CU ACTE LEGALE MOARĂ, CU CARE MĂCINĂM GRÂUL ACHIZIŢIONAT LEGAL!!! În actele de înregistare a SC apar la obiectul de actvitate panificaţie şi morărit

Au facut doar stocul la făină şi tărâte, la GRÂU NU, cu toate că li s-a spus ca sunt aprox.10 tone pe stoc.

Opinăm că nu au existat motive pentru confiscarea făinii albe şi a tărâţei pentru că nu există acte de provenienţă. Nici nu avem cum să deţinem acte de provenienţă pentru făină, atâta timp cât cumpărăm grâu şi la data controlului deţineam acte legale (factură şi nota de recepţie) pentru GRÂU şi bonuri de măciniş, acestea de altfel fiind prezentate organelor de control, dar nu au vrut să le ia în considerare, confiscând abuziv marfa”, explică administratorul firmei.

La plecare i-au spus unui angajat că “oricum şefa ta îşi va recupera marfa în instanţă dar o să aibă de umblat”. Acum ne întrebăm este acesta modul de operare al Poliţiei clujene? Confiscăm de dragul confiscării, deşi ştim că instanţa va da dreptate celui de la care am confiscat?! Lucrăm doar de dragul lucrului aiurea?!


De asemenea, de ce nu s-a confiscat şi pâinea dacă oricum era produsă din făină achiziţionată fără forme legale? Cum de am facturi pentru vânzarea pâinii, dacă făina este cumpărată fără forme legale? De ce nu s-a făcut inventarul la GRÂU, nici la restul de materie primă, respectiv drojdie, sare etc…

Ni s-a confiscat marfa, fără să ni se lase un document oficial, nu ştim cine au fost cei care au venit cu maşinile după ea, unde au dus-o, NIMIC. Ştim doar din presă că am fost amendaţi în baza Legii 12, cu 20.000 lei fără ca până azi să intrăm în posesia PV de contravenţie sau de confiscare. Dacă între timp mai avem un control cum justificăm lipsa din gestiune a 3000 kg făină albă şi 1000 kg tărâţe?”, conchide femeia.

Comentarii Facebook