Miercuri 24 Aprilie

Comisarul șef Lucian Bob, șeful Poliției Rutiere Cluj, trimis în judecată. E acuzat ca a favorizat un braconier

 

Șeful Poliției Rutiere Cluj, comisarul șef Lucian Bob, a fost trimis în judecată de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, după ce ar fi fost prins că a favorizat un braconier. 

 

Procurorii susțin că Lucian Bob, în perioada în care era șef la Serviciul Arme, l-a ajutat cu bună știină pe un vânător din Cluj, omul de afaceri Marius Vana, care a braconat trei căprioare. Bob l-ar fi învățat pe Marius Vana, zis ”Vănocu”, cum să-și distrugă armele pentru ca acestea să nu mai poată fi expertizate.

 

Bob a dat dispoziții ca dosarul să fie clasat cu rezoluție ”autor necunoscut”, cu toate că exista o expertiză balistică prin care s-a stabilit că cele patru cartușe găsite la locul braconajului au fost trase cu arma omului de afaceri Marius Vana.

 

Procurorii clujeni l-au pus sub acuzare pe comisarul șef Bob, pentru favorizarea făptuitorului. ”Se reține că în perioada 2009-2011, inculpatul, în calitate de comisar șef de poliție, șef al Serviciului Arme, Explozibili din cadrul IPJ Cluj, ar fi favorizat pe Vana Marius Ovidiu, autorul unei infracțiuni de braconaj, făcând demersurile pentru trecerea dosarului în evidența cauzelor cu autor necunoscut, cu toate că existau probe și indicii temeinice privind comiterea faptei de către Vana Marius Ovidiu”, susțin procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

 

Inițial, cazul a fost clasat pe motiv că nu se știu autorii, dar, în 2013, a fost redeschis. Marius Vana a fost condamnat la un an și patru luni de închisoare, cu suspendare și la la plata sumei de 36.000 de euro, în favoarea Direcției Silvice Cluj.

  

Vana a fost acuzat că a braconat, în 6 august 2009, trei căprioare, care valorau 12.000 de euro/bucată. 

 

Un pădurar a sesizat Poliția după ce a descoperit resturile a trei ciute pe fondul de vânătoare de la Dumbrava, județul Cluj. Ancheta confirmat faptul că braconierul a tranșat, la fața locului, animalele braconate după care a luat carnea, în timp ce oasele și intestinele le-a lăsat la fața locului.

 

Polițiștii au descoperit cu un detector de metale au descoperit patru tuburi ale unor cartușe trase cu o armă cu calibrul 8x68S. Braconierul a folosit o armă marca Steyr Mannlicher.

 

A predat arma de vânătoare, aceasta având patul din lemn rupt în mai multe bucăți, țeava îndoită la capătul dinspre cătare și retezată prin tăiere în dreptul cutiei mecanismelor și fisuri la cutia mecanismelor”, precizează procurorii. Pe armă era rugină, iar oțelul prezenta urme de arsură, produsă de acidul sulfuric.

 

Vană a spus că a deteriorat în data de 2 august 2009. Aceasta a fost rezemat de zidul garajului și a lovit-o cu mașina. ”Arma a căzut în canalul colector. Țeava s-a îndoit în dreptul mecanismelor, iar patul de lemn s-a spart. Inculpatul a mai precizat că întrucât s-a enervat, a retezat țeava armei, cu un flex lângă cutia mecanismelor”, se mai arată în sentință.

 

Expertiza a arătat că arma a fost folosită la braconaj, cu toate încercările de distrugere. Expertul a lua o armă identică a montat cuiul percutor, care lasă, la rândul lui, urme specifice și unice și a stabilit, fără echivoc, că arma folosită la braconarea celor trei ciute aparține lui Marius Vana.

 

Pentru a scăpa de condamnare, Vana a făcut tot posibilul, dar toate probele adunate l-au afundat și mai tare. Inițial a declarat că a fost la vânătoare în data de 2 august 2009, deși el avea autorizație să împuște un cerb, valabilă între data de 10 iulie – 8 august 2009. Potrivit probelor adunate de procurori a rezultat că Vana a împușcat cerbul în data de 28 iulie 2009, și că în acel moment autorizația și-a pierdut valabilitatea. ”A rămas neclar la ce vânătoare a participat inculpatul în data de 2 august 2009, fiind știut că organizarea unei vânători presupune o serie întreagă de condiții nu ușor de îndeplinit”, spun magistrații.

 

Ancheta a fost demarată de agentul Gelius Mărincuș care s-a dus acasă la Marius Vana și a ridicat armele gata deterioarate.

 

În 7 septembrie 2009, dosarul a ajuns la inspectorul Sorin Trif, dar din dispoziția lui Lucian Bob a fost reatribuit agentului Mărincuș. 

 

Un alt polițist, comisarul Iosif Curt, condamnat pentru luare de mită, a spus, în timpul audierilor ca martor, că Lucian Bob se interesa tot timpul de acest dosar penal. Curt a mai explicat că pentru o perioadă de timp a lucrat personal în acest dosar și că a dispus și el efectuarea unei expertize balistice dar a renunțat după ce comisarul Bob i-a dat ordin în acest sens. 

 

După doi ani de tergiversări, în data de 17 august 2011, agentul Gelius Mărincuș, la care s-a întors ancheta, a clasat urmărirea penală împotriva lui Vana, deși una dintre expertizele balistice a indicat arma lui Marius Vana, ca fiind aceea cu care s-a braconat. ”Au fost epuizate toate versiunile de anchetă și au fost efectuate toate verificările necesare care se impun pentru descoperirea autorului faptei, încă nu s-a reușit identificarea acestuia”, a scris agentul Mărincuș, în referatul de clasare a urmăririi penale. 

 

Comisarul șef Lucian Bob a explicat că a fost de acord cu clasarea urmării penale deoarece au fost epuizate toate variantele de lucru, și că ”nu mai există nicio variantă de lucru și nicio posibilitate de identificare a autorului infracțiunii”.

 

Procurorii au preluat cazul și au fpăcut propria anchetă. A ordonat o altă expertiză care a demonstrat că arma a fost distrusă intenționat, că proprietarul acestuia a încercat deteriorarea acesteia cu acid sulfuric. Ulterior, Marius Vana a fost trimis în judecată și condamnat pentru braconaj. În plus, omul de afaceri a fost condamnat la plata sumei de 36.000 de euro, contravaloarea celor trei căprioare braconate.

Comentarii Facebook