Clujul vrea sa devina Capitala Verde a Romaniei

Primaria a depus candidatura pentru ca municipiul Cluj sa devina Capitala Verde a Romaniei. In cursa s-au inscris inca 9 primarii, iar alte patru si-au exprimat intentia de a candida.

 

"Clujul este a 10-a primarie care se inscrie in compania Capitala Verde a Romaniei. Ne bucuram cand autoritatile ne demonstreaza intr-un mod concret ca isi doresc un mediu mai curat", a declarat Alina Bratu, coordonatorul organizatiei Umbrela verde, care impreuna cu Ministerul Mediului a dezvoltat aceasta campanie.

 

Alte patru orase din tara si-au exprimat deja intentia sa candideze, potrivit organizatorilor. Inscrierile se fac pana in 1 decembrie, iar in data de 15 decembrie va fi desemnat orasul care va deveni Capitala Verde a Romaniei. Acesta va fi promovat anul viitor la nivel national prin afise si panouri, iar in 2013 va candida pentru cel mai verde oras din Europa.

 

"In conditiile politicilor europene, cand ai un oras verde Uniunea Europeana si Comisia Europeana altfel privesc orasul respectiv, iar acest lucru va conta si pentru atragerea fondurilor europene", a declarat primarul Clujui, Sorin Apostu.

 

Potrivit autoritatilor locale, cele mai verzi cartiere ale orasului sunt, in ordine, Andrei Muresanu, Gheorgheni, Zorilor, Marasti si, ultimul pe lista, Manastur.

 

Potrivit unui studiu realizat de Planwerk, pe baza datelor de la recensamantul din 2002, in Cluj sunt 19 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, in timp ce normele europene prevad 26 mp/cap de locuitor.

Comentarii Facebook