Clujul a devenit Capitala României în protestele Anti - Ponta. Vezi explicațiile

 

Clujul și nu Bucureștiul a fost capitala protestelor de solidaritate cu românii care nu puteau vota în Diaspora. Psihologul clujean Cristian David a explicat cum s-a ajuns aici și ce înseamnă acest lucru. 

 

Cristian David crede că societatea este foarte bine structurată și organizată la Cluj, astfel că un protest este mult mai ușor de organizat. ”Sunt foarte bine organizati pe retele, pe FB, se cunosc intre ei. Aici mai este un factor pe care Timisoara si celelalte orase nu-l au atat de puternic, si anume exista un nationalism ardelenesc foarte bine dezvoltat. 

 

Cred ca atacurile la Iohannis pe motiv ca-i neamt, ca-i molcom, ca vorbeste incet, au iritat pe foarte multi si l-au facut simpatic desi erau poate de acord ca poate in anumite aspecte trebuia sa fie mai bine pregatit. De aceea, miscarea a aparut intai la Cluj si nu la Timisoara. Si un alt factor, clujenii au trecut totusi printr-o faza de restriste cand primar era domnul Funar. Atunci din cate stiu au inceput sa existe miscarile de aparare a spatiului public, astfel ca  sunt foarte sensibili la aspectele care pot ameninta sau viola drepturile si liberatatile sociale. 

 

Pe fondul asta s-au revoltat mult mai puternic fata de ingradirea votului din diaspora. Toate puse cap la cap au creat o bomba care a detonat foarte puternic, neasteptat. Asta explica de ce Clujul a fost de aceasta data centrul acestor miscari si nu Bucurestiul sau alte orase din Transilvania. Desciderea Clujului spre Occident a fost mereu mult mai puternica decat alte zone din Romania si atunci avand acest mediu academic orientat spre Viena, Berlin face sa aiba o alta mentalitate, sa inteleaga standardele si regulile de la nivel international”, apreciază Cristian David, citat de Hotnews.ro

 

Acesta susțin că PSD s-a jucat cu focul, crezând că aceste atacuri la Klaus Iohannis vor trece fără să facă vâlvă. ”Nu poti sa te joci astazi in era informatiei cu astfel de lucruri. Mediul academic fiind atat de occidentalizat, Clujul are acest farmec de a fi traditional, avand acest nationalism ardelenesc, dar in acelasi timp este occidentalizat puternic. Dupa parerea mea, Clujul exprima ideea importanta in Europa: unitate in diversitate. 

 

Poate sa fie un semn ca Romania se modernizeaza. In tarile moderne europene, rolul vechi al Capitalei nu mai exista. Vedeti ce inseamna Barcelona pentru Spania, New York-ul pentru Statele Unite, apar mai multe capitale pe domenii specifice. Mesajul este ca intr-un stat modern orasele nu mai stau in umbra capitalei”, a mai adăugat acesta.

Comentarii Facebook