Clujenii vor sa iasa la pensie. Numarul cererilor de pensionare anticipata a crescut de patru ori in luna mai

La Casa Judeteana de Pensii (CJP) Cluj au fost inregistrate in luna mai 615 dosare noi pentru pensionare anticipata, in timp ce in perioada ianuarie-aprilie se primeau cate 175 de dosare lunar.

 

De la inceputul anului, la CJP Cluj au fost depuse 1.314 dosare de pensionare anticipata. Aproape jumatate dintre ele, 615, au ajuns la Casa luna trecuta. "Este vorba de angajati din sistemul bugetar, dar si din mediul privat", a declarat Georgeta Somesfalean, purtatorul de cuvant al CJP Cluj.

 

Cresterea numarului de cereri este explicata prin anunturile facute de autoritati, potrivit carora una dintre masurile cuprinse in planul anticriza prevede inghetarea pensionarilor anticipate. Multi clujeni si-au facut calcule si au ales sa piarda 15% din pensie, decat 25% din salariu.


"Pana nu apare in Monitorul Oficial o modificare a actualei legislatii, noi vom prelua dosarele de pensionare anticipata", a mai spus Georgeta Somesfalean.

 

Potrivit legislatiei, pensionarea anticipata se poate cere cu cel mult cinci ani inainte de implinirea varstei legale de pensionare. Din cuantumul pensiei va fi scazut un procent de pana la 30%, stabilit in functie de perioada ramasa pana la indeplinirea conditiei de varsta si de stagiul de cotizare. La implinirea varstei legale, pensia urmeaza sa fie acordata integral.

 

In prezent, in judetul Cluj sunt 6.500 de persoane care beneficiaza de pensie anticipata.

Comentarii Facebook