Clujenii trebuie să UITE de Autostrada Transilvania. Nu va mai fi construită NICIODATĂ din fonduri europene

 

Ministrul Transporturilor, Dan Șova, le-a transmis clujenilor că autostrada Transilvania nu va fi construită niciodată din fonduri europene, numai din fonduri private.

 

Domnul primar Boc ne-a predat, așa cum este dânsul clujean și își iubește Ardealul, Clujul și Autostrada, o datorie de 50 de milioane de euro, din 2011, către Bechtel, pe care am plătit-o noi, săptămâna trecută. Vrem să încheiem contractul cu Bechtel pentru a face Autostrada Transilvania. Această autostradă nu va beneficia niciodată de fonduri europene, pentru că nu se află în rețeaua europeană de transport. Din acest motiv această autostradă nu poate fi finanțată numai din fonduri bugetare sau din fonduri public-private”, a declarat Dan Șova.

 

Ministrul Transporturilor a mai spus că numai investitorii privați vor decide dacă autostrada se va face de la Brașov la Borș sau de la Turda la Borș. ”Nu vă pot spune dacă va rămâne de la Turda la Borș sau de la Brașov la Borș. Totul depinde de trafic. În momentul în care intrăm în finanțări private trebuie ca cei care investesc să decidă. Eforturile Guvernului de a face acest proiect sunt clare. Nu o luăm de la zero. Putem face dezbateri tehnice, dar aceasta autostradă poate fi făcută numai din fonduri private”, a mai spus Șova.

 

Ministrul Transporturilor a spus că, potrivit actualei legislații din România, nu pot fi introduse taxe de autostradă, dar că nimic nu este exclus. ”Nu avem decât rovinietă, care acoperă atât autostrăzile, cât și drumurile naționale. La noi e sistemul elvețian, adică de solidaritate, se plătește o taxă mult mai mică pentru DN -uri si autostradă. Dacă se va lua decizia să se introducă taxă, se va proceda ca în alte țări. Vor fi taxe mici pentru mașinile personale și o taxă mai mare pentru TIR -uri”, a declarat Dan Șova.

 

Oficialul guvernamental a mai spus că este viabil proiectul de a lega Autostrada Transilvania de coridorul patru, de la Turda la Sebeș. ”Este un tronson de 74 de kilometri pentru care am găsit finanțare din fondurile pe 2007 - 2013. În următoarele luni se fac studiile de fezabilitate pentru Turda - Sebeș, iar drumul va fi trecut de la statutul de drum expres la Autostradă. Vom lega Turda ca să aibă unde să se verse Autostrada Transilvania”, a mai spus Dan Șova.

 

Investiția se va ridica la 70 - 80 de milioane de euro.

Comentarii Facebook