Clujenii si-au luat anul trecut 142.000 de concedii medicale, cu 8.000 mai putine decat in 2008

Criza si-a facut simtita prezenta la Cluj si in domeniul concediilor medicale. De teama sa nu isi piarda locurile de munca, clujenii nu prea si-au mai luat concedii medicale.

Potrivit statisticilor Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Cluj, in 2008 au fost acordate in judetul Cluj 155.208 concedii medicale, iar in 2009-  142. 968 de concedii.

 

„Ca numar de firme avem inregistrate cereri din partea a 200.672 de societati, dar trebuie spus ca firmele au depus de mai multe ori astfel de cereri”, a declarat Crina Grozav, purtatorul de cuvant al CJAS Cluj.

 

Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a anuntat ca vor fi incepe controale care vor viza modul in care sunt acordate concediile medicale, in conditiile in care suma destinata platii acestora creste de la an la an.

 

El a spus ca acordarea concediilor medicale a devenit un fenomen, iar printre cei care beneficiaza de acestea sunt si persoane care nu sunt bolnave. Anul trecut, 6 la suta din sumele acordate sistemului sanitar din Romania au fost cheltuite pentru achitarea concediilor.

 

Clujenii spun, insa, ca nu au mai recurs la astfel de concedii, nu de teama controalelor Ministerului, ci din cauza ca le-a fost teama ca patronii vor renunta la ei. Maria Dragnea, lucreaza la o fabrica de incaltaminte si are un copil de 3 ani si jumatate. "Am avut de mai multe ori nevoie de concediu medical pentru a sta acasa cu baietelul meu, dar am ales sa o las pe mama sa stea cu el. In zilele astea in care multi oameni raman fara loc de munca e greu. Ce o sa ma fac daca patronul vede eu imi tot iau concediu medical. O sa ma dea afara, nu? Acum e mult mai usor sa gasesti alt angajat, care poate si luceaza pe bani mai putini, ca mai bine asa decat sa nu ai bani deloc, nu?", ne-a spus femeia.

 

La fel ca ea, au decis si multi alti clujeni, asa ca acum numarul concediilor medicale a scazut cu 8000.

Comentarii Facebook