Clujeni trimiși în judecată după ce au pus în circulație 20.000 euro, în bancnote false. Cumpărau mașini și telefoane de pe internet



Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a dispus trimiterea în judecată a trei persoane, cercetate pentru punerea în circulație a aproximativ 20.000 euro în bancnote false.

Astfel, inculpatul F.M.I. (arestat preventiv) este trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la punerea în circulaţie de valori străine falsificate, complicitate la înşelăciune (câte 7 infracţiuni, în formă consumată sau tentată) şi deţinerea de valori străine falsificate în vederea punerii lor în circulaţie.

T.S.M. (arestat preventiv), pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la punerea în circulaţie de valori străine falsificate, complicitate la înşelăciune (câte 4 infracţiuni în formă consumată sau tentată), deţinerea de valori străine falsificate în vederea punerii lor în circulaţie, conducerea unui vehicul pe drumurile publice având permisul de conducere anulat (4 infracţiuni), conducerea unui vehicul neînmatriculat pe drumurile publice (2 infracţiuni) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (4 infracţiuni);

B.C. (arestat preventiv în lipsă), pentru săvârşirea infracţiunilor de punere în circulaţie de valori străine falsificate, înşelăciune, (câte 8 infracţiuni, în formă consumată sau tentată), conducerea unui vehicul pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere (4 infracţiuni) şi conducerea unui vehicul neînmatriculat pe drumurile publice.

La propunerea şi cu sprijinul decisiv al inculpatului T.S.M., inculpatul F.M.I. a achiziţionat în cursul lunii mai 2015, suma de 20.000 euro compusă din bancnote falsificate în cupiură de 200 euro, la o paritate convenabilă, din localitatea Ruse, Bulgaria, de la cetăţeni bulgari rămaşi neidentificaţi ce se află în anturajul infracţional al primului inculpat.

Beneficiind de suportul intelectual şi material al inculpatului T.S.M. împreună cu care a identificat pe site-uri de anunţuri online de profil, autovehicule second-hand marca BMW recunoscute ca fiind facil de introdus pe piaţa auto, la data de 21.05.2015, inculpatul F.M.I., prin interpusul B.C., a pus în circulaţie pe raza mun. Cluj-Napoca suma de 8.600 euro în bancnote contrafăcute din cupiura de 200 euro, cu ocazia achiziţionării unui autoturism marca BMW seria 3. Fapta a fost comisă în contextul în care, anterior, la data de 19.05.2015, cei trei inculpaţi au încercat, în concert, să pună în circulaţie pe raza judeţului Maramureş, sumele de 18.000 euro şi respectiv 15.400 euro, cu ocazia achiziţionării unor autoturisme marca BMW Seriile 1 şi 7. Datorită diligenţei sporite a vânzătorilor vizaţi, una dintre tranzacţii nu s-a finalizat iar în cazul celeilalte, bancnotele contrafăcute au rămas doar temporar în posesia victimei înşelăciunii, fiind returnate inculpaţilor în scurt timp, cu consecinţa recuperării vehiculului.

În prelungirea ilicitului penal, în perioada 25.05.2015 – 26.05.2015, inculpatul F.M.I. a achiziţionat de pe raza municipiilor Cluj-Napoca şi Târgu Mureş, în interes personal, prin acelaşi interpus B.C., un număr de 4 telefoane mobile de ultimă generaţie mărcile iPhone şi Samsung, inducând în eroare vânzătorii cu privire la autenticitatea monedei şi reuşind astfel să introducă în circuitul economico-financiar suma cumulată de 2.600 euro, compusă din acelaşi tip de contrafaceri în cupiură de 200 euro.

Cu ocazia unui flagrant efectuat asupra inculpatului F.M.I. la data de 08.06.2015 de către organele de cercetare penală din cadrul S.I.C. – I.P.J. Cluj într-o altă cauză penală, asupra acestuia s-au descoperit un număr de 24 bancnote contrafăcute în cupiură de 200 euro şi 4 bancnote falsificate în cupiură de 100 USD, moneda fiind destinată punerii în circulaţie. Totodată, cu ocazia percheziţiei domiciliare la locuinţa inculpatului T.S.M. au fost descoperite şi ridicate un număr de 18 bancnote falsificate din cupiura de 100 USD din acelaşi tip de contrafacere, de calitate superioară, valorile străine fiind destinate plasărilor în circuitul monetar.

Din actele de urmărire penală a mai rezultat faptul că la data de 18.04.2015 inculpatul T.S.M. a pus în circulaţie în mun. Cluj-Napoca, prin interpusul B.C., suma de 3.600 euro compusă din bancnote contrafăcute în cupiură de 100 euro, moneda fiind remisă cu titlu de preţ pentru un autoturism marca Volkswagen Touran iar la data de 10.06.2016, acelaşi inculpat, a remis cu titlu de diferenţă de preţ pentru un autoturism marca Volkswagen T5 Multivan, suma de 800 euro, compusă din bancnote contrafăcute în cupiură de 100 euro şi 200 euro.

În cursul lunii aprilie 2015, inculpatul T.S.M., recidivist pe linia infracţiunilor de fals, a plăsmuit trei contracte de vânzare-cumpărare ale unor autoturisme-second hand, mascând realitatea raporturilor juridice de transfer de proprietate, în scopul facilitării înmatriculării acestor vehicule, în interes personal ori al altor persoane.

Cercetările efectuate în cauză au relevat de asemenea faptul că în perioada aprilie – iunie 2015, în baza unor rezoluţii infracţionale distincte, inculpatul T.S.M. a condus în patru ocazii autoturisme înmatriculate ori neînmatriculate, pe drumurile publice de pe raza judeţului Cluj, în condiţiile în care permisul de conducere îi fusese anulat iar în acelaşi interval de referinţă inculpatul B.C. a condus în patru ocazii diferite autoturisme înmatriculate sau neînmatriculate, după caz, pe raza judeţului Cluj, fără a poseda permis de conducere vreo categorie de vehicule”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Bunuruile cumpărate de inculpați cu bani falși au fost recuperate în mare parte, iar în cauză s-au instituit măsuri asiguratorii în vederea confiscării speciale şi pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare.

Comentarii Facebook