Clujeanul Iulius Filip decorat de președintele Poloniei pentru că a ținut piept comuniștilor

 

Clujeanul Iulius Filip (al doilea de la stânga la dreapta) a primit Crucea de Comandor al Ordinului de Merit al Republicii Polone, vineri, la Primăria Cluj-Napoca.  

 

Decorația i-a fost înmânată de ambasadorul Republicii Polone în România, E.S. Marek Szczygieł, fiind acordată de către Preşedintele Republicii Polone Bronisław Komorowski pentru contribuţia şi devotamentul său în sprijinirea schimbărilor democratice din Polonia. 

 

În anul 1981, Domnul Iulius Filip, cetăţean al Clujului a trimis o scrisoare de sprijin Congresului Solidarităţii cu următorul mesaj: ”Dorim succes deplin primului congres al unui sindicat liber din ţările socialiste”, semnată de ”muncitorul român Iulius Filip, Atelierele CFR 16 februarie Cluj”. Scrisoarea sa a ajuns la destinatar şi în data de 28 septembrie 1981 a fost citită în plenul congresului Solidarităţii, urmând să fie ulterior preluată de marile agenţii de presă şi de Europa Liberă. Din acel moment, viaţa Domnului Iulius Filip s-a schimbat. În prima etapă a anchetei, Domnul Iulius Filip a fost acuzat de Securitate de ”pactizare cu forţele contra-revoluţionare din Polonia”. 

 

În cea de-a doua etapă, în baza ziarului francez Le Monde şi a difuzării la Europa Liberă a mesajului său, Iulius Filip a fost încadrat de către tribunalele militare din Cluj şi Bucureşti la infracţiunea de ”propagandă împotriva orânduirii socialiste”. În consecinţă, acesta a petrecut următorii cinci ani şi patru luni în închisorile din Cluj, Bucureşti, Jilava şi Aiud. 

 

În 1987, la eliberarea sa din închisoare, pentru că a refuzat semnarea declaraţiei ”Mă angajez să nu mai întreprind acţiuni împotriva orânduirii socialiste”, Iulius Filip a fost obligat să lucreze pe şantierul Zlatna din judeţul Alba timp de un an şi două luni. 

 

În mai 1988, a trimis o scrisoare formulată împreună cu alţi deţinuţi politici către participanţii întâlnirii de la Viena a Conferinţei privind Securitatea şi Cooperarea în Europa. În această scrisoare se cerea înlăturarea de la putere a lui Nicolae Ceauşescu şi democratizarea României. 

 

Cele 13 reforme prevăzute în scrisoare au fost aplicate în întregime în decembrie 1989 - ianuarie 1990. Pentru acesta scrisoare, Iulius Filip a fost anchetat şi torturat timp de cinci zile de către Securitate. În cele din urmă, Filip a părăsit România și a petrecut 8 ani în Statele Unite ale Americii. Reîntors în ţară, clujeanul a continuat demascarea abuzurilor făcute de către regimul comunist. 

Comentarii Facebook