Clujeanul Ioan Irimie, audiat pentru postul de șef al DNA. S-a descurcat lamentabil. Către Daniel Morar: "Eu vă consider prieten, de ce să fim duşmani

 

Procurorul Ioan Irimie, propus de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, pentru funcţia de procuror şef al DNA, a fost audiat joi de secţia de procurori ai CSM.

 

Ioan Irimie a fost supus unui tir de întrebără, dar la foarte multe nu a răspuns concludent.

 

Întrebat de vicepreşedintele CSM, Oana Schmidt Haineală, dacă a intervenit pe lângă alte persoane în interes personal sau în interesul altor persoane, Irimie a spus școlărește: ”Nu! Nicodată. Acestea sunt fapte periculoase”.

 

La finalul audierii, Irimie a fost chestionat de către Daniel Morar fostul şef al DNA şi actualul procuror general. Morar a subliniat că el l-a revocat din funcția de șef al DNA Cluj, în 2005, pentru că nu a avut rezultate. Irimie a recunoscut că nu a realizat niciun rechizitoriu în ultimul an, scrie gândul.net.

 

La începutul audierilor, Irimie și-a prezentat proiectul managerial și a spus că: ”Voi întrerupe scurgerile de informaţii din cadrul anchetelor penale. Eu nu fac telejustiţie. Urmărirea penală nu este publică. Aceste scurgeri de informaţii au impact negativ şi bulversează societate”.

 

El a precizat că numărul mare de dosare repartizare unui procuror de la DNA este marea problemă a instituției. ”DNA este casa noastră. Uneori stăm 12-14 ore acolo. Sunt un om de bună credinţă, cu dragoste pentru sistemul nostru judiciar. Îmi pare rău că DNA nu s-a creat când aveam 30 de ani”, a spus Irimie.

 

Ioan Irimie a fost întrebat și de  ce a fost revocat în 2005 din funcţia de procuror şef al DNA Cluj. ”Am fost revocat pentru management defectuos, dar activitatea mea a arătat că de fapt nu eram aşa. În 2010, domnul procuror Morar m-a solicitat să revin la conducerea DNA Cluj”, a explicat spus Irimie. El a fost întrebat și de ce a preferat să demisioneze din DNA Cluj și să nu fie revocat, deși putea contesta revocarea.

 

Preşedintele secţiei de procurori, Oana Schmidt Haineală, l-a întrebat pe procurorul Irimie dacă în ultimii ani a intervenit pe lângă alte persoane în interes personal sau în interesul altor persoane. ”Nu! Nicodată. Acestea sunt fapte periculoase”, a răspuns procurorul Irimie, conform Gândul.

 

Irimie a spus că nu contează ce vechime are un procuror pentru a accede într-o funcţie de conducere din cadrul DNA. ”Interviul nu este mereu relevant. Nu contează vârsta, contează puterea de muncă şi abilităţile. Poţi să ai şi 10 ani şi să nu cunoşti procedurile sau să nu ai abilităţi. Un flagrant poate dura şi patru zile. De aceea, procurorul trebuie să aibe putere fizică”.

 

El a mai spus că militează pentru întărirea statutului procurorilor.

 

Invitat să spună trei calităţi şi defecte ale sale, Ioan Irimie a spus: ”O calitate ar fi experienţa pe care o am. O altă calitate este puterea de muncă şi calitatea de a pleca de la birou numai după ce îmi termin munca. Un defect este exigenţa mea faţă de colegi. Poate le cer prea mult colegilor. Un defect este că am prea mare încredere în oameni”.

 

Ioan Irimie a fost chestionat și de procurorul general interimar, Daniel Morar, fostul șef al DNA: ”Proiectele acestea de management nu sunt relevante este important ce a făcut acel procuror. Cu mine v-aţi întersectat activitatea cel mai des în aceşti ani. În 2010 nu eu v-am chemat la DNA ci dumneavoastră aţi participat la un concurs”, a precizat Danile Morar

 

Daniel Morar l-a întrebat pe procurorul Irimie despre activitatea DNA în domeniul infracţiunilor ce privesc fondurile europene, iar Irimie a spus: ”Cifric nu prea ştiu dar am sesizat nişte probleme. Hai să nu discutăm statistică”.

 

Ioan Irimie către Daniel Morar: ”Eu vă consider prieten, de ce să fim duşmani?”. Daniel Morar l-a întrebat cum va reduce numărul de achitări în dosare DNA: ”Tot aşa dosare grele să fie repartizate procurorilor cu o cultură mai bogată”, a răspuns Irimie. Chestionat și despre procentul de achitări la DNA, Irimie a răspuns că procentul este de 25%, dar în realitate este de 10%.

 

Întrebat dacă procentul de 10% achitări din România este mai mare față de alte state, Irimie a spus: ”Pe mine mă interesează ce se întâmplă în România nu ce se întâmplă în Spania. Eu vreau o ţară curată aici”.

 

Daniel Morar a arătat, în timpul audierilor, că Ioan Irimie a condus DNA Cluj, în 2005, an în care instituția nu a realizat nici măcar un rechizitoriu. ”Eu eram delagat la Bucureşti. Aveau nevoie de mine”, a precizat Ioan Irimie. Procurorul clujean a spus că nici în ultimul an nu a făcut niciun rechizitoriu. ”Nu am făcut niciun rechizitoriu, dar asta nu înseamnă că nu am muncit”, a spus Irimie. ”Cum aţi putea să mobilizaţi DNA când dumneavoastră nu aţi realizat niciun rechizitoriu în ultimul an? Cum ar arăta activitatea DNA sub conducerea procurorului DNA? Vă spun eu: Zero barat!”, i-a replicat Daniel Morar.

 

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a intervenit în discuție și a spus: ”Aş dori să ştiu, dacă nu scrieţi rechizitorii, mergeţi la muncă? S-ar putea înţelege că staţi aşa şi citiţi presa vremii”. Ioan Irimie i-a răspuns că el munceşte foarte mult.

 

Audierile s-au încheiat.

Comentarii Facebook