Un clujean, care la revolutie avea 20 de ani, pastreaza in casa urmele gloantelor trase de militari

Voicu Mager locuieste intr-un apartament pe strada Horea, la ultimul etaj. In 21 decembrie 1989, avea 20 de ani si se intorcea acasa dintr-o calatorie. A fost asteptat de tatal sau la gara si cand a ajuns acasa, pe strada Horea, deja militarii condusi de maiorul Ilie Dicu au tras asupra muncitorilor de la CUG, care vroiau sa se alature manifestantilor adunati in Piata LIbertatii (n.r. Piata Unirii de acum).

"Am ajuns acasa si bunica mea mi-a povestit ca s-a tras. Doua gloante au nimerit in geamurile apartamentului, unul a trecut prin tocul geamului, iar al doilea s-a oprit in tavan", povesteste Voicu.


Bunica barbatului se afla in apartament cu o vecina, care urmarea de la geam confruntarea din zona fostului hotel Astoria, dintre muncitori si armata. "Vecina mea a fost la un pas sa fie impuscata, cele doua gloante i-au trecut pe deasupra capului. Cred ca daca eu eram acasa, care sunt si asa mai inalt, as fi fost impuscat", isi continua Voicu Mager povestea.



"Tatal meu a recuperat glontul care a trecut prin tocul geamului si l-a predat armatei, crezand ca asa se va putea afla o parte din adevar, dar de atunci nu a mai primit nici un semn", a mai spus Voicu.



Glontul din tavan nu a fost recuperat nici pana azi, fiind acoperit in urma lucrarilor de refacere a apartamentului.

Voicu spune insa ca nu va repara niciodata gaura din tocul geamului, deoarece reprezinta o urma de istorie. "Atata timp cat voi locui eu aici, nu voi acoperi acest semn, vreau sa imi aduc aminte permanent de cele inamplate in 21 decembrie 1989.

Comentarii Facebook