Cluj: Replica Panemar după ce o nevăzătoare a fost dată afară din magazin din cauza cățelului însoțitor

 

UPDATE

 

Reprezentanții Panemar au trimis un comunicat de presă în jurul orei 14.00.

 

În urma semnalărilor din presă referitoare la cazul unei persoane nevăzătoare însoțită de un câine utilitar, care la data de 13.01.2017 în jurul orei 12.08 se afla în magazinul nostru de pe strada Tudor Mihali nr. 38-40, precum și a investigațiilor interne ale firmei noastre, precizăm următoarele lucruri.

 

Confirmăm că personalul nostru de la magazinul mai sus menționat a invitat tânăra să conducă câinele utilitar afară din magazin.

 

Motivul pentru care s-a procedat în acest mod are la bază legislația ce ține de siguranța alimentelor (REGULAMENTUL (CE) NR. 852/2004 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare) care NU permite accesul cu animale domestice în zonele de preparare, manipulare sau depozitare a produselor alimentare.

 

Regretăm însă că angajatele firmei noastre nu au avut o atitudine înțelegătoare față de persoana nevăzătoare și ne cerem public scuze pentru acest lucru. Suntem conștienți că situația creată se putea rezolva și într-un alt mod.

 

”Pâine cu suflet” arată grija noastră față de oameni, începând cu clienții noștri până la oamenii care lucrează în compania noastră și nu în ultimul rând față de toți colaboratorii cu care Panemar vine în contact. Personalul nostru este pus în fiecare zi in situația de a servi persoane cu dizabilități, inclusiv să faciliteze accesul în și din magazinele noastre, și reușesc să facă acest lucru cu succes. Vă asigurăm că nu există absolut nicio discriminare față de persoanele cu dizabilitați și că în Panemar conducerea firmei are toleranță zero pentru posibile cazuri de discriminare.

 

În consecință și pentru a evita apariţia unor astfel de situații pe viitor, am luat deja măsuri disciplinare și am demarat procesul de a instrui personalul în sensul acordării de sprijin persoanelor nevăzătoare, de la intrarea până la ieșirea din magazin, în limita și cu respectarea normelor legale în vigoare”, precizează reprezentanții Panemar.

---------------------- 

Panemar a postat un mesaj scurt în care își cere scuze pentru că angajata care a dat-o afară din magazin pe femeia nevăzătoare nu cunoștea legea.

 

Stim de legea care permite accesul în magazin și al câinelui ghid care însoțește persoana nevăzătoare. Însã vânzătoarea a acționat pe baza unei alte legi, care interzice animalele în spațiul de producție și vânzare a produselor alimentare. Ne cerem scuze pentru că nu am instruit vânzătoarele cu privire la această lege. Vă asigurăm că vom lua măsurile necesare într-un timp cât mai scurt. Vă mulțumim!”, au precizat reprezentanții Panemar, într-un răspuns scris pe pagina lor de Facebook.

 

O clujeancă nevăzătoare a fost dată afară dintr-un magazin Panemar pe motiv că nu are voie cu câinele însoțitor.

 

Azi am fost martora unui eveniment care m-a lăsat cu un gust amar. În România, Clujul anului 2017, o tânără a fost dată afară din Panemar deoarece, nevăzătoare fiind, a intrat cu câinele însoțitor. Trei angajate au poftit-o imediat afară, pe motiv că nu are voie cu câinele, una dintre ele chiar zicând: ”Vedeți, este semn pe ușă”.

 

Deși am atenționat-o că este câine însoțitor, și doamna e nevăzătoare, și nici măcar nu avea cum să vadă acel semn, angajatele au fost de neînduplecat, subliniind că nu le interesează condiția doamnei, ci doar politica firmei, care nu le permite să primească animale de companie înăuntru. Cealaltă persoană care o însoțea le-a atras atenția că are dreptul legal ca persoană cu handicap grav să fie însoțită de cățel, dar degeaba, angajatele brutăriei din apropiere de Fsega chiar ridicând tonul la tinere.

 

Ar merita investigată legislatia actuală, iar firmele și instituțiile publice să se conformeze acesteia. Dacă ne aliniem la legislația UE sau cea a Națiunilor Unite, acești câini au voie să însoțească persoana nevăzătoare, chiar în spațiile de alimentație publică.

 

Situația a fost mai mult decât umilitoare pentru tânăra cu handicap, care a părăsit imediat incinta. Totuși, persoana care o însoțea a rămas să facă o sesizare în cartea lor de reclamații. Să sperăm că patronii vor ține cont pe viitor și astfel de incidente nu vor mai avea loc”, ne-a relatat un martor la incident.

 

Legea nr. 448/2006 permite accesul reglementează protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, iar articolul 64 al acestei legi asigură egalitatea de şanse a persoanelor care se deplasează cu ajutorul câinelui ghid pentru nevăzători: (5) Câinele ghid care însoţeşte persoana cu handicap grav are acces liber şi gratuit în toate locurile publice şi în mijloacele de transport.

Comentarii Facebook