Image 1 of 3

Social

Cluj-Napoca: Incident într-un troleibuz, în anii 1960, rezolvat inteligent și cu bun simț de șofer - FOTO

   

Unul dintre autorii volumului „Povești despre Cluj III”, Ioan Ciorca, a relatat o întâmplare la care a fost martor din troleibuzul nr. 3 care și atunci trecea prin Piața Gării.

 

În acei ani se trecuse de la sistemul clasic cu taxatoare la cel de ”autotaxare”. 

 

Prin deceniul șase al secolului XX, când conceptul de ”stat de drept” era necunoscut în conștiința publică, ”prezumția de nevinovăție” era subînțeleasă şi de necontestat. Nimeni nu o punea la îndoială și nimănui nu-i trecea prin minte că cineva – asupra căruia ar plana niște ”suspiciuni rezonabile” –, trebuie să își dovedească ”nevinovăția în instanță”. 

 

Foto: Troleibuzul nr, 3, în fața Gării din Cluj-Napoca

 

Acest fapt este susținut și de ideea de a înlocui clasicele taxatoarele de pe mijloacele de transport în comun, cu un sistem nou, de ”autotaxare”. Pentru o bună bucată de vreme, acesta a fost utilizat pe troleibuze, locul lui fiind luat apoi de compostoarele mecanice. Astfel, în compartimentul femeii care încasa contravaloarea călătoriei – oferind în schimb un dreptunghi de hârtie –, a fost instalată o casetă prevăzută cu o rolă de bilete și o fantă prin care călătorul putea introduce o monedă de 50 de bani. Cel care se urca în troleibuz pe ușa din spate, introducea moneda, iar apoi își rupea un bilet, drept ”document justificativ” în fața ”organului de control”, că nu călătorește fraudulos. Cine urca pe ușa din față, trimitea moneda din mână în mână până la ”taxatoarea automată” și, tot așa, intra apoi în posesia biletului.

 

Foto: Biletele se cumpărau direct din autobuz, dar apoi s-a introdus autotaxarea

 

Existența noului sistem de taxare mi-a oferit posibilitatea de a asista la o lecție de conștiință civică înnăscută și cizelată prin ”cei șapte ani de-acasă”.

 

Autobuzele de țară – sau ”cursele”, cum erau cunoscute în limbaj popular –, ce asigurau legătura satelor nordice cu orașul, aveau stația terminus în fața Gării. Un bătrân împovărat de ani și de o pereche de desagi, a coborât dintr-o astfel de cursă și a luat troleibuzul numărul 3, pentru a ajunge undeva spre centru. A dezlegat nodurile ”năfrămuței” în care își ținea banii, a împăturit o bancnotă de 100 de lei și cu multă strădanie a izbutit să o strecoare prin fanta destinată monedelor, practicată în aparatul de taxat. A rupt apoi un bilet și a așteptat. Călătorii din spatele său, l-au înghiontit, apostrofându-l: ”Ce faci bade? Avansează pe interval! Ce aștepți?”. ”Restul”, a răspuns bătrânul. Când oamenii s-au dumirit ce ”rest” aștepta moșul, i-au povestit șoferului pățania țăranului. ”Nu te necăji” – i-a spus acesta – „Te duc până în Gheorgheni, la capăt de linie, rezolv problema și te aduc apoi în oraș ca să mergi în treaba dumitale”. La capătul liniei, șoferul a desfăcut băierele pungii taxatoarei automate și i-a restituit omului suta de lei, fără a se teme că ar putea fi învinuit de ”abuz în serviciu”, a relatat Ioan Ciorca, unul dintre autorii volumului „Povești despre Cluj III”.

 

Cartea va fi lansată de Asociația Vechiul Cluj miercuri, 15 noiembrie 2017, ora 18.00.

 

 

Foto: Ioan Ciorca / Facebook

coral1_1_1.jpg
13-11-2017, 17:19
66 vizualizări
5 comentarii
bbk14-11-2017, 9:01
eu inteleg din acest articol ca se face o pledoarie impotriva incriminarii abuzului in serviciu.
ca doar a ajuta un om nu este abuz in serviciu.

dar oare in cartea aia este scris si de cate ori s-a desfacut cutia cu bani si s-au luat bani de acolo, fara sa fie declarati? poate nu de sofer, poate de alticneva.

sau pe vremea aia toti erau cinstiti si corecti, si de aia comunismul a mers asa de bine, pana au venit agenturile straine cu Soros in frunte sa darame comunismul si sa ne fure noua tara.

pe politicienii de astazi ii preocupa mai mult cum sa le dea drepturi infractorilor, sa nu fie abuzati, sa nu stea inghesuiti in celule, in timp ce copiii nostii invata in scoli ce clase mici (clasele 1-4 de la Cosbuc sunt mutate pentru 2 ani in niste sali jumatate ca suprafata cat ar trebui sa aibe o clasa normala), sau prin alte parti cade tavanul in cap la copii, spitalele sunt pline de bacterii ca nu sunt dezinfectate cum trebuie.

dar pe noi ne roade ca inainte se mai facea una alta si nu erau acuzati oamenii de abuz in serviciu.

poate vreti totusi sa se revina la ce era inainte, cand pentru subminarea economiei nationale, sau pentru ratarea unor proiecte importante (cum ar fi autostrada care se surpa la un an de la inaugurare) se ajungea la ani greu de inchisoare, sau poate chiar pedeapsa cu moartea?
kkb14-11-2017, 15:47
Mai, tu nu ai de lucru, idotas care estyi, ia mai date-n gatii mat.tii de soarece de bibleoteca, fa si tu o laba sa-ti iasa hormonii din puta, boule!
Militia14-11-2017, 1:53
Totul era frumos daca nu exista fraza asta: ”prezumția de nevinovăție” era subînțeleasă şi de necontestat. Nimeni nu o punea la îndoială și nimănui nu-i trecea prin minte că cineva – asupra căruia ar plana niște ”suspiciuni rezonabile” –, trebuie să își dovedească ”nevinovăția în instanță”.

Amintiri.13-11-2017, 22:16
Totusi nu imi amintesc sa fi existat monezi de 50 de bani, existau de 5, 15, 25, 1 leu si 3 lei si o moneda tolerata din editia precedenta, o moneda din bronz/alama de 10 bani.
gigi14-11-2017, 11:29
Erau si monede de 50 de bani ,emisi in 1955 cu un muncitor forjor pe ea !

Cele mai citite ştiri din Social

2838 vizualizări
23-6-2018, 21:07
Cluj: Cel mai fumos CURCUBEU al anului - VIDEO» Vezi tot
2057 vizualizări
24-6-2018, 11:43
Accident grav pe un drum din Cluj. Un șofer a adormit la volan și a intrat cu Audi-ul într-un cap de pod FOTO» Vezi tot
1379 vizualizări
23-6-2018, 21:15
Sute de participanți la marșul gay de la Cluj - VIDEO» Vezi tot
664 vizualizări
23-6-2018, 12:42
Protest pe grindină, al Noii Drepte, la Cluj. Militează pentru familia tradițională FOTO/VIDEO» Vezi tot
652 vizualizări
23-6-2018, 11:27
Tâlhari reținuți la Cluj. I-au smuls lănțișorul de la gât unei femei în plină zi, în cartierul Între Lacuri» Vezi tot

Sondaj de opinie:

Dacă în toamnă ar fi alegeri parlamentare, ce partid ați vota?