Cluj Napoca, Iasi si Timisoara se intrec pentru a fi nominalizate in finala Capitala Culturala Europeana 2020


Ministerul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat ca numai orasele Cluj Napoca, Iasi si Timisoara si-au depus candidaturile pentru statutul de Capitala Culturala Europeana 2020. Decizia finala in acest caz va fi luata in 2012.

Ministrul a mai spus ca cea mai buna oferta va fi aleasa si ulterior va trimite o scrisoare Comisiei Europene prin care va anunta care este orasul din Romania care va candida cu alte tari de pe continent la statutul de Capitala Culturala Europeana.

"Anul viitor, vom inainta Comisiei Europene intentia noastra de a candida pentru 2020-2021 si pana atunci competitia intre orasele care doresc acest titlu de Capitala Culturala Europeana este deschisa. Iasi, Cluj, Timisoara si-au exprimat intentia de a candida la acest statut. Decizia va fi luata anul viitor. Pana atunci toti vor depune strategii de investitii si oferte. Trebuie gasit si un partener din partea Uniunii Europene si in aceasta perioada noi vom cauta un partener ori din zona germana sau nordul Europei", a spus ministrul Culturii.

Clujul pare a fi in pole-position, deoarece in urbea de pe Somes a fost infiintata deja o asociatie care sustine candidatura orasului si a fost organizata si o dezbatere publica.

"Cei de la Cluj lucreaza deja. Au infiintat o asociatie, au facut si o dezbatere publica. La Timisoara nu stiu care e situatia. De la Iasi nu am informatii, dar noi anul trecut am trimis o scrisoare catre cele trei orase in care anuntam ca 2011 este anul competitiei pentru acest titlu. in 2012 vom lua o decizie in functie de oferte", a mai afirmat Kelemen Hunor.

 

Foto: Facebook

Comentarii Facebook