Cluj-Napoca, capitală mondială a matematicii! Orașul găzduiește a 59-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Matematică



Cluj-Napoca devine o veritabilă capitală mondială a matematicii în 2018, fiind gazda celei de-a 59-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Matematică (IMO 2018). Competiția academică revine în România, locul în care a luat ființă în 1959, fiind pentru a șasea oară când țara noastră găzduiește Olimpiada Internațională.

Olimpiada Internațională de Matematică a luat ființă în 1959, la Brașov, cu 7 țări participante din blocul sovietic (România, Ungaria, Bulgaria, Polonia, Cehoslovacia, Germania de Est și URSS). În timp, aceasta a auns cea mai mare competiție din domeniul științelor, cu aproape 1.000 de concurenți din peste 100 de țări.

Astfel, în perioada 3-14 iulie 2018, peste 700 de concurenți din peste 120 de țări împărțite pe 6 continente, vor veni la Cluj pentru a participa la IMO 2018.

Clujul se alătură în acest an unei categorii elitiste de orașe care au găzduit până acum sau urmează să găzduiască olimpiada, precum Hong Kong, Rio de Janeiro, Londra sau Tokyo.

IMO 2018 este organizat în acest an, pentru a comemora, totodată, cei 100 de ani de la Marea Unire. Președintele Societății Matematice din România, una dintre instituțiile organizatoare ale evenimentului, a precizat că inițial se dorea organizarea competiției în România în anul 2019, la 60 de ani de la prima ediție, însă Centenarul a fost un prilej mai bun.

 

MATERIAL OFERIT DE BANCA TRANSILVANIA

 

În momentul în care ne-am gândit să organizăm Olimpiada a fost în 2012. Ideea a fost să păstrăm regularitatea acelei cifre 9, 1959, 1969, 1979, 1999, dar discutînd cu ministrul Educației din vremea aceea, Remus Pricopie, am ajuns la concluzia că 2019 nu spune nimic și noi totuși avem o sărbătoare importantă în 2018. Culmea a fost că board-ul Comisiei Olimpiadei Internaționale a acceptat imediat propunerea noastră și a fost chiar prima dată când juriul a aplaudat pentru faptul că România vrea să organizeze din nou Olimpiada”, a declarat președintele Societății Matematice din România, Radu Gologan.

Dacă România se află în an de sărbătoare în 2018, Clujul se așează cu siguranță pe harta monidală ca și gazdă a celei mai vechi competiții a științelor exacte, matematica. Vreau să mulțumesc Ministerului Educației Naționale, care în 2016 a creditat Clujul ca fiind cel mai potrivit pentru a organiza un eveniment de o asemenea anvergură și într-un moment atât de important. România aniversează 100 de ani de la Marea Unire. Clujul, în anul Centenarului, readuce în agendă publică o nouă ediție a Olimpiadei Internaționale de Matematică, a șasea ediție românească a acestei prestigioase competiții. Iată, avem ocazia ca în 2018 să aniversăm identitatea românească a acestei competiții care a făcut înconjurul lumii și care se întoarce în România”, a spus și șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Valentin Cuibus.

Comentarii Facebook