Cluj: La 80 de ani a terminat studiile și e programator. ”Faceți școală! Nu leneviți”

 

Un clujean de 80 a ani a reușit să termine cursurile postliceale și este analizat-programator. Vasile Drăgan le recomandă tinerilor să nu lenevească și să facă școală.

 

Drăgan s-a născut aproape de Turda, cu doar trei ani înainte ca să înceapă al Doilea Război Mondial, în septembrie 1936. El e pensionat de 20 de ani, dar acum a terminat o școală postliceală.

 

Inginer de mine, în prima lui meserie, Vasile Drăgan a decis acum trei ani ani că vrea să fie analist programator, iar pentru asta a făcut din nou școală, timp de un an și jumătate. El a absolvit la Cugir, Colegiul Național David Prodan.

 

Când a început prima dată școala era înainte de război, la Micești, comuna Tureni, lângă Turda. Apoi a întrerupt studiile, se refugiase cu familia spre Iara și Ocolișel din calea războiului. Clasa V-a continuat-o abia din ianuarie 1950. ”După război am rămas acasă sa-mi ajut familia la lucru. Mergeam cu oile, făceam agricultură. Nu mai aveam gând de școală, până când am făcut o boacănă. De Bobotează la noi, la Micuși, holteii jucau un joc numit Gâsca. Un băiat intra cu o fată într-un separeu, singuri. Apoi intra un alt băiat. Un vecin din sat a chemat o fată să mă ia și pe mine, eu aveam cam 13 ani. A doua zi, mama era la biserică iar eu acasa cu tata și sora mea. Tata a aflat, i-a spus băiatul acela vezi că ai fecior holtei. Îți plac fetele, ești holtei deja? M-a întrebat tata care m-a pedepsit și m-a dat la școală. Dirginte era Iuliu Tulai, de loc din Luna. I-a spus tatălui meu că mă lasă 2 saptamanăni de probă să vadă cum învăt.N-am știut de înțelegere, eu am învățat de rușine. Dacă as fi știut de înțelegere nu aș fi învățat”, povestește Vasile Drăgan, citat de infoaries.ro.

 

El a ucrat în subteran și la suprafață, iar în final ca șef de servicu la salarizare. Acum 20 de ani a ieșit la pensie.

 

Pentru că a vrut să aibă mintea ocupată, Vasile Drăgan a studiat informatică. A început cu un curs de inițiere în operarea calculatorului, iar în final a ales să se înscrie în clasa postliceală a Colegiului Național David Prodan de la Cugir. ”Mergeam la piață când am auzit o vecină vorbind despre o rețetă ce putea fi găsită pe internet. Ce-o fi ăla internet, ce eu nu pot să știu, m-am întrebat? Așa m-am înscris la un curs de operare pe calcultator. Am scris o carte, autobiografică, Incursiuni în memorie, am inceput să o scriu de mână apoi pe calculator. Apoi m-am întrebat, de ce să nu învăț ce e cu informatica asta, ca să-mi tin mintea ocupată”, a mai adaugat absolventul ee 80 de ani, conform .

 

Povestind despre ambiția lui de a învăța carte și la 80 de ani, omul arată și o urmă de umor, în tonul vocii dar devine serios când le transmite un mesaj celor tineri, “Eu niciodată nu am fost obosit la lucru, pentru că îmi plăcea. Folosiți-vă mintea, faceti școală, învățați ce vă place și nu leneviți”.

Comentarii Facebook