Miercuri 24 Aprilie

Cluj: Inscrierea copiilor in clasa pregatitoare se face de luni, 5 martie


Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Cluj a postat graficul dupa care se fac inscrierile in clasa pregatitoare.

Inscrierile incep luni, 5 martie, iar parintii vor trebui sa se adreseze scolii de circumscriptie. Cei care doresc o alta unitate de invatamant trebuie sa depuna cererea de inscriere acolo.

 

Vezi AICI orasul inscrierilor in clasa pregatitoare.

 

"La nivelul inspectoratului scolar va functiona gratuit telverde cu numarul 0800816264, de unde oricine va putea obtine informatii corecte si autorizate intre orele 8.30 - 17.00 de la inspectorul pentru invatamantul primar. De asemenea, se vor distribui brosuri, prin intermediul gradinitelor, cu raspunsurile la intrebarile pe care si le pun parintii", a declarat inspectorul general scolar, Anca Hodorogea.

Pentru anul scolar 2012-2013, inscrierea la scoala a copiilor care trebuie sa inceapa invatamantul primar se va face astfel:

In clasa I
- daca are 7 ani impliniti pana la 31 august 2012 inclusiv (nascut inainte de 1 septembrie 2005), indiferent daca a fost sau nu a fost la gradinita;
- daca are 6 ani impliniti pana la 31 august 2012 inclusiv (nascut intre 1 septembrie 2005 si 31 august 2006 inclusiv);
- la solicitarea scrisa a parintelui, daca a frecventat, in anul scolar 2011-2012, grupa mare, pregatitoare pentru scoala sau nu este inscris sau nu a frecventat grupa mare, pregatitoare pentru scoala, dar evaluarea de catre experti a dezvoltarii copilului atesta pregatirea acestuia pentru parcurgerea cu succes a clasei I. in clasa pregatitoare
- daca are 6 ani impliniti pana la 31 august 2012 inclusiv (nascut intre 1 septembrie 2005 si 31 august 2006 inclusiv);
- la solicitarea parintelui sau daca nu sunt indeplinite cerintele de mai sus pentru inscrierea in clasa I;
- daca are 6 ani impliniti intre 1 septembrie 2012 si 31 decembrie 2012 (nascut intre 1 septembrie si 31 decembrie 2006, inclusiv);
- daca parintele/tutorele legal instituit solicita in scris acest lucru si daca evaluarea de catre experti atesta pregatirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare. la gradinita, in grupa mare
- daca parintele/tutorele legal nu doreste inscrierea in invatamantul primar sau daca evaluarea dezvoltarii copilului de catre experti recomanda inscrierea la gradinita.

Inscrierile oficiale vor incepe in 5 martie 2012, fara a fi date teste sau evaluari ale copiilor.

"Fiecare locuinta este arondata unei scoli, care are obligatia de a scolariza copilul, daca parintele solicita scolarizarea la acea scoala. Inscrierea copilului se poate face si in alta unitate de invatamant decat cea la care este arondat domiciliul, in limita locurilor disponibile la acea unitate de invatamant. Daca la respectiva unitate de invatamant exista mai multe cereri decat locuri disponibile, departajarea se va face cu transparenta si echitate, pe baza unor criterii clare. in cazul in care sunt mai multe cereri decat locuri pentru o scoala, atunci inspectoratul va face tot ce e posibil pentru suplimentarea claselor. Cum finantarea urmeaza elevul, se stimuleaza competitia intre scoli, ceea ce e benefic", a mai adaugat seful ISJ Cluj, Anca Hodorogea.

"Evaluarea elevilor din clasa pregatitoare nu se va face prin testari, cadrul didactic va utiliza modalitati de incurajare si recompensare specifice varstei. La sfarsitul anului scolar, evaluarea elevilor se va face sub forma unor rapoarte scrise, intocmite de catre invatator. Rapoartele vor sprijini parintii in intelegerea gradului dezvoltarii fizice si psihointelectuale, a limbajului si a comunicarii, precum si a dezvoltarii capacitatilor de invatare si a atitudinilor fata de invatare ale copiilor",  mai adaugat Hodorogea.

Comentarii Facebook