Cluj - FESTIVALUL NAȚIONAL STUDENȚESC DE PICTURĂ, GRAFICĂ ȘI FOTOGRAFIE

 

Festivalul național studențesc de pictură, grafică și fotografie va avea loc la Cluj-Napoca. 

 

Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și cu sprijinul Ministerului Tineretului și Sportului, a inițiat un eveniment complex dedicat artelor vizuale. S-a urmărit valorificarea potențialului artistic al actualelor generații de studenți din România prin oferirea unui cadru instituțional de expunere a creațiilor proprii ale studenților în domeniile picturii, graficii și fotografiei, precum și prin organizarea de conferințe și workshop-uri în arealul artelor vizuale menite să contribuie la creșterea cunoașterii asupra domeniului.

 

Evenimentul implică organizarea în spațiile CCS, în perioada 14 – 18 noiembrie 2016, a unei expoziții de lucrări de artă în domeniile picturii, graficii și fotografiei realizate de studenții din România și selectate în urma unui apel național.

 

Expoziția va cuprinde două secțiuni: 1) secțiunea dedicată studenților din învățământul superior artistic și 2) secțiunea dedicată studenților din alte domenii, afiliați cercurilor de specialitate ale caselor de cultură din centrele universitare, precum și celor neafiliați.

 

De asemenea, în perioada 14 – 15 noiembrie 2016 vor fi organizate conferințe și workshop-uri în arealul artelor vizuale susținute de cadre didactice ale UAD Cluj-Napoca sau ale altor instituții de profil.

 

Programul primei zile de festival – 14 noiembrie - începe la ora 16.00 cu conferința Teatralitatea barocului, susținută de asist.univ.drd. TEREZA POP (UAD Cluj-Napoca), urmată, începând cu ora 17.00, de conferința Branding și artă contemporană, susținută de conf.univ.dr. ANA MARIA TOMIUC (UAD Cluj-Napoca). 

 

Cele două conferințe vor fi urmate, începând cu ora 18.00, de deschiderea oficială a festivalului în cadrul căreia vor lua cuvântul dl. FLAVIUS MILĂȘAN, Directorul CCS Cluj-Napoca, și prof.univ. dr. IOAN SBÂRCIU, Preşedinte al Senatului UAD Cluj-Napoca.

 

Vernisajul expoziției Vizualia 2016 va avea loc la ora 19.00.

 

A doua zi de festival - 15 noiembrie - va fi structurată în două părți și vor avea loc cinci prelegeri și workshop-uri în paralel.

 

În prima parte a zilei, în sala Imago, între orele 10.00 -13.00, va avea loc prelegerea și workshop-ul Portretul în Studio, susținute de conf.univ.dr. STELIAN ACEA (UVT Timișoara / Facultatea de Arte și Design). Între aceleași ore - 10.00 – 13.00 - va avea loc în sala 32 prelegerea și workshop-ul Tehnici de transfer și intervenție în pictură, susținute de lect.univ.dr. DAN MĂCIUCĂ și asist.univ.dr. ANDREI CIURDĂRESCU (UAD Cluj-Napoca / Departamentul Pictură).

 

În partea a doua a programului, între orele 15.00 – 18.00, în sala Imago se va desfășura prelegerea și workshop-ul Colajul în fotografie versus Fotografia în colaj, susținute de  lect.univ.dr. ANGELA KÁLLO (UAD Cluj-Napoca / Departamentul Foto-video).

 

Între aceleași ore - 15.00 -18.00 - în sala Est, conf.univ.dr. CLAUDIU CÂNDEA și lect.univ.dr. TUDOR JUCAN (UAD Cluj-Napoca / Departamentul Grafică) propun prelegerea și workshop-ul Desenul academic și aplicațiile sale, în timp ce în sala 32, în același interval, conf.univ.dr. CRISTIAN OPRIȘ și lect.univ.dr.RĂZVAN ANTON (UAD Cluj-Napoca / Departamentul Grafică), vor susține prelegerea și workshop-ul, Matrix – experiment tipografic.

 

Închiderea oficială a festivalului va avea loc la ora 18.00, festivitate în cadrul căreia se vor acorda diplome participanților și oficilităților care s-au implicat în susținerea și promovarea acestui eveniment.

 

Autorii lucrărilor care vor fi expuse în holul de la parter, în sala Transilvania (etajul 1), în holul de lângă sala Transilvania, în sala Europa (etajul 3) și în holul de lângă sala Europa (etajul 3) sunt reprezentanți ai: Universității Naționale de Arte București; Universității de Artă și Design Cluj-Napoca; Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest Timișoara; Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării / Departamentul Jurnalism din cadrul Universității Babeș-Bolyai; Facultății de Științe și Arte / Secția Cinematografie, fotografie, media din cadrul Universității Sapientia Cluj-Napoca; Casei de Cultură a Studenților din Iași; Casei de Cultură a Studenților din Timișoara; Casei de Cultură a Studenților din Petroșani; Casei de Cultură a Studenților din Tg. Mureș și ai Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca.

 

Vizualia – Festivalul Național Studențesc de Pictură, Grafică și Fotografie se desfășoară la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, iar intrarea este liberă.

Comentarii Facebook